Slik ble Jo Nesbø norges største forfatter

Krimeksperter synser om suksessen.

HYLLES: I natt slippes den tiende romanen i serien om Harry Hole. Ulike krimeksperter synser om Nesbøs suksess. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
HYLLES: I natt slippes den tiende romanen i serien om Harry Hole. Ulike krimeksperter synser om Nesbøs suksess. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I natt slippes den tiende boka i serien om Harry Hole. Det gjøres med nattlansering på bokhandelen Tanum i Karl Johansgate. Og i morgen er det lanseringsfest på Rockefeller, der forfatteren selv spiller.

Førsteopplaget av «Politi» er på hele 270 000 bøker. Til sammenligning hadde Nesbøs forrige bok, «Gjenferd», et opplag på totalt 330 000 hele det første året den fantes i butikk- og bibliotekshyllene.

- Det er rekordstort i høyeste grad, sier kommunikasjonsansvarlig i Ascheoug, Mona Ek. 

- Hardt PR-arbeid
Det er 16 år siden den første boka om politimannen ble gitt ut. I mellomtiden Nesbø oppnådd enorm suksess. Han har nå solgt nærmere 19 millioner bøker på verdensbasis, og har høstet gode anmeldelser i både inn- og utland. Fanskaren stor, men suksessen kommer ikke uten arbeid.
 
- Han er en eksepsjonelt god forfatter som har reist rundt i hele verden og jobbet hardt med promotering. Vi har jobbet godt sammen, der han først leverer veldig gode bøker, sier Nesbøs internasjonale agent i Salomonssons agency, Tor Jonasson.

Han mener steinhardt fokus og målrettede strategier ligger bak den internasjonale suksessen.

- Jo har hele tida utviklet seg som forfatter. Og så har vi hele tida hatt ulike strategier i hvert land hans bøker utgis i, sier han, og fortsetter:

- Vi skal være veldig stolte over at vi har Nesbø. Jeg tror ikke alle er klare over hvor stor han egentlig er. Det er veldig kult at en så hyggelig fyr som Nesbø har en så stor internasjonal suksess.

Harrys kjærlighetsliv
Øyvind Pharo har vært Nesbøs redaktør siden 2000. Han mener at prisene Nesbø vant for debutboka «Flaggermusmannen» i 1997 åpnet mange dører for forfatteren.

Jo Nesbø

• Norsk forfatter og musiker f. 1960.
• Har tidligere jobbet blant annet som journalist og aksjemekler, og har spilt fotball for Molde.
• Torsdag kommer boka «Politi,» den tiende i serien om politimannen Harry Hole.
• Har solgt nesten 20 millioner bøker på verdensbasis, og er utgitt i over 100 land.

- Bøkene ble solgt til resten av Skandinavia ganske raskt. Nesbø fikk en kjempestart i 97 med «Flaggermusmannen» som fikk både  Rivertonprisen og prisen for beste skandinaviske krim, Glassnøkkelen. Nesbø fikk raskt et navn i skandinavisk krim, sier Pharo.

Han sier han merket en skille rundt den tredje boka, «Rødstrupe». Der begynner Nesbø å ta opp de store temaene som hevn, hat og kjærlighet for fullt. Det var da Nesbø etablerte seg hos anmelderne og det store publikumet, sier Pharo.

- Da flytter også Nesbø handlingen fra eksotiske miljøer i Australia og Thailand til Oslo. Det er hans mest ambisiøse og kanskje mest kritikerroste bok samtidig som han ble bestselgerforfatter. Han blir en favoritt som hovedbokforfatter for Bokklubben Nye Bøker som da hadde rekordhøye medlemstall, samtidig vinner han også Bokhandlerprisen. Han får et enormt nedlagsfelt i det norske bokpublikummet

Det er også i denne boka vi for første gang treffer Rakel. Den erfarne redaktøren mener mye av den breie appellen til Harry Hole ligger i politimannens kjærlighetsliv.

- Folk leser de nye Hole-bøkene for å finne ut hvordan det går med Harry. Privatlivet hans fascinerer veldig. Han sliter med alkohol, demoner og skyldfølelse overfor faren og søsteren. Det er et komplekst følelsesmessig vev som man kan lese på flere nivåer. Et stort, menneskelig drama.

- Banet vei
Også forfatter og krimnestor, Nils Nordberg, trekker fram den tidligere anerkjennelsen som en av grunnene til Nesbøs suksess. 

- For det første fikk han en flying start med to priser, Rivertonprisen og Glassnøkkelen, for henholdsvis beste norske og beste nordiske krimroman for den første boka. Men, det er mange årsaker til hans suksess, sier Nordberg.

KRIMNESTOR: Nils Nordberg skryter av Nesbø. Foto: Jacques Hvistendahl '
KRIMNESTOR: Nils Nordberg skryter av Nesbø. Foto: Jacques Hvistendahl ' Vis mer

- Nesbø er en stor forteller, en oppfinnsom jævel som klarer å holde leseren i undring. I tillegg har han skapt en god karakter i Harry Hole, som det er spennende å følge.

Norberg sier også at andre nordiske krimforfattere som Henning Mankell, Stieg Larsson og Karin Fossum har banet vei for andre krimforfattere på det internasjonale markedet.

- Men Nesbø har vist at han klarer seg på egen hånd. Det er noe med det å komme inn døra, så er man inne. Ta for eksempel Dan Brown, som er en langt dårligere forfatter enn Nesbø - han er inne i varmen, og nå ruller det nesten av seg selv.

- Forfatteren er merkevare
Dagbladets krimanmelder, Torbjørn Ekelund, mener at Nesbøs internasjonale suksess først og fremst skyldes gode bøker.

Ekelund anmeldte «Politi», og ga den svært gode skussmål.

- Jeg liker å tro at det er fordi han er veldig flink. Nesbø er en av de beste krimforfatterne i verden. Med det mener jeg at han skriver godt, han er veldig god på plot og mesterlig på spenning. Også har han fått til en hovedperson som har vist seg å funke, som varer lenge, og som appellerer globalt, sier Ekelund.

Når det gjelder Nesbøs salgssuksess i USA, mener Ekelund at Nesbø også må takke andre.

«Politi»

• Den tiende boka i Jo Nesbøs serie om politimannen Harry Hole.
• Har et førsteopplag på 270 000 eksemplarer, noe forlaget kaller rekordstort.
•  - Ting er på plass, men han er en skadet mann. Det gjør kanskje sitt til at han i «Politi» klarer å holde de løftene han ga i «Gjenferd». Vi så kimen til det i forrige bok, i «Politi» skjer det i praksis. Det er nok den boka der livet til Harry forandrer seg mest. Han er på mange måter blitt en kastrert hankatt, men klarer å smile av seg selv, sa Nesbø til Krimklubben.

- Jeg mener at i USA skal vi ikke undervurdere Stieg Larssons brøytebileffekt. I kjølvannet av Millenium-trilogien har man kunnet selge inn nordiske krimforfattere som nettopp det.

Ekelund sier at en annen viktig faktor kan være merkevarebygging av forfatterne.  

- Se på omslagene til krimromaner. På noen omslag er tittelen størst, på andre er det forfatterens navn. Det er en indikasjon på at forfatteren er merkevaren. Hos alle store internasjonale krimforfattere er det navnet som gjelder, sier Ekelund.

KRIMANMELDER: Torbjørn Ekelund anmelder krim for Dagbladet.Foto: Hans Arne Vedlog
KRIMANMELDER: Torbjørn Ekelund anmelder krim for Dagbladet.Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer