Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik ble NRK-monopolet utfordrert for 30 år siden

Av Hallvard Flatland og engelsk fotball.

MÅÅÅÅÅÅL: Hallvard Flatland fikk aldri fast jobb, men drømmen om å kommentere tippekamper på norsk TV ble likevel en realitet. Det er 30 år siden Flatland og Janco var med og bryte NRKs TV-monopol i Norge. Kanalen ble senere hetende TVNorge Foto: Steinar Bjerkmann / NTB scanpix
MÅÅÅÅÅÅL: Hallvard Flatland fikk aldri fast jobb, men drømmen om å kommentere tippekamper på norsk TV ble likevel en realitet. Det er 30 år siden Flatland og Janco var med og bryte NRKs TV-monopol i Norge. Kanalen ble senere hetende TVNorge Foto: Steinar Bjerkmann / NTB scanpix Vis mer

Verken TV3 eller TVNorge var kommet på lufta, men allerede i mars 1987 fikk NRK reell konkurranse om seerne. En ukjent kanal viste muskler:

Lille Janco begynte å sende engelske tippekamper.

Hallvard Flatland (60) var arkitekten bak det hele. Han fikk aldri fast jobb i NRK TV-sporten i 1985. Knappe to år senere ble han sendt til England for å kommentere tippekamper på Janco, som sendte i lokal-TV-nettet.

- Vi klarte det

FLATLAND ANNO 1985: Programleder Hallvard Flatland.
Foto: Inge Gjellesvik NTB / Scanpix
FLATLAND ANNO 1985: Programleder Hallvard Flatland. Foto: Inge Gjellesvik NTB / Scanpix Vis mer

- Jeg følte aldri at det var en personlig revansj, slik er jeg ikke bygget. Jeg syntes heller det var veldig morsomt at vi klarte å få det til, selv om vi ikke hadde det samme tekniske apparatet som i NRK, sier Flatland.

28. februar er det 30 år siden den første tippekampen på norske skjermer som ikke ble sendt på NRK.

Janco vartet opp med Manchester United mot Everton. Det ble starten på en rekke bonustippekamper, først på Janco - senere på Flatlands TVNorge.

Flatland til unnsetning

- Jeg trodde aldri jeg skulle få kommentere engelske fotball da jeg forlot NRK. Jeg må innrømme at jeg var lei meg fordi jeg ikke fikk fortsette på Marienlyst. Det var en nedtur, men hadde jeg fått en av jobbene jeg søkte på, er det godt mulig det ikke hadde blitt noe TVNorge, som jo ble et rent eventyr.

NRK sendte bare sju engelske tippekamper i 1986/87-sesongen.

Statskanalen skulle spare penger og sport ble ofret - til seernes fortvilelse. Med økonomisk bistand fra Norsk Tipping, kom Flatland og Janco seerne til unnsetning.

Konkurrent til NRK

- Vi hadde hatt et monopol i Norge i 25 år. Det var ikke noe alternativ i Norge. Da vi kom, ble vi tatt imot med åpne armer, først i Janco, så i TVNorge. Da fikk de en konkurrent til NRK, noe rettighetshaverne gjerne ville ha - og som gjenspeilet seg i hva vi måtte betale for fotballkampene, sier Flatland.

- Vi var et ønsket barn, gliser «kanal-gründeren».

Senere skulle han snappe hele FA-cupen foran nesen på sin gamle arbeidsgiver. Telemarkingen forteller at han elsket spillet rundt TV-rettigheter, selv om han i dag sier det er blitt altfor dyrt.

Store utfordringer

Utfordringene sto imidlertid i kø. TV-ung hadde sendetid klokka 17 på lørdager - altså midt i tippekampene.

- Jeg husker ikke hvordan vi løste den floken.

- Men vi kunne jo ikke sende halve tippekamper. Tenk om jeg skulle si etter 45 minutter at «det var 1. omgang, nå over til TV-ung», sier den tidligere Casino-generalen.

NFF stoppet storkamp

Men selv Flatland kom til kort noen ganger. Han kjøpte den engelske seriefinalen mellom Liverpool og Arsenal i 1989, men den gangen kunne faktisk Norges Fotballforbund stoppe overføringene fra utlandet.

- De ville ikke tillate oss å sende kampen såframt vi ikke tok på oss ansvar for å sende norske damefotball.

- For oss handlet det om økonomi. Vi hadde ikke mulighet til å ta på oss et slikt ansvar.

- I dag kan jeg fortsatt ikke begripe hvordan verden kunne være slik at de i NFF kunne styre det, sier Hallvard Flatland – bonustippekampens far.

Michael Thomas sikret Arsenal ligagullet med scoring på overtid på Anfield.

Det dramaet fikk aldri norske seere se.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media