Rammstein på vei til Norge

Slik ble Rammstein et av verdens største band

I helga som var fylte fenomenet Olympiastadion i hjembyen Berlin to ganger. Snart kommer de til Bjerke travbane.

UNDERGRUNNSFENOMEN: Da Rammstein startet for snart 30 år siden var de et kultfenomen. Det er de på mange måter fortsatt, selv om de er et av verdens største liveband. Alle foto: Jens Koch
UNDERGRUNNSFENOMEN: Da Rammstein startet for snart 30 år siden var de et kultfenomen. Det er de på mange måter fortsatt, selv om de er et av verdens største liveband. Alle foto: Jens Koch Vis mer
Publisert

MUSIKKOMMENTAR: 24. juli inntar Rammstein Bjerke travbane i Oslo sammen med 60 000 av sine nærmeste, norske venner. Det er etter alle solemerker den største konserten med et betalende publikum i Norge noensinne. Hvordan ble et kultband fra det tidligere Øst-Tyskland et av verdens største rockeband?

For en knapp uke siden så undertegnede to konserter med Rammstein på Olympia Stadion i Berlin. De kunne garantert ha fylt to til. De fleste av Rammsteins konserter til «Europe Stadium Tour» tour har solgt ut på få timer – inkludert ekstrakonserter i nesten samtlige av byene de besøker.

I rene tall snakker vi rundt tre millioner solgte billetter for de to etappene bandet har satt opp så langt. For å sette dette i kontekst, så er det cirka det samme som U2 solgte til europarundene av sin sagnomsuste og rekordsmadrende «360 Tour» for litt over ti år siden.

Suksessoppskrift

Konklusjonen på hvorfor det har blitt som det har blitt er både enkel og sammensatt.

Det åpenbare svaret er at Rammstein leverer et show så spektakulært at få har sett noe liknende. Det skal etter sigende over 100 trailere til for å flytte band, produksjon og den spesiallagde scenekonstruksjonen fra by til by.

Slik ble Rammstein et av verdens største band

Arkitekturen er med sitt industrielle og futuristiske preg angivelig inspirert av Fritz Langs «Metropolis». Riggen er utrustet med flammekastere i alle bauger og kanter og lyskastere som kan sees på flere kilometers avstand. Bare synet av den massive scenen er hakeslippframkallende i seg selv.

Ser man bak det umiddelbart imponerende ved showaspektet, er det mange klosser som har blitt lagt i riktig rekkefølge for å løfte Rammstein fram dit de er i dag.

Holder en lav profil

For det første er person og privatliv totalt fjernet fra kunsten. I motsetning til hvordan de aller fleste andre artister posisjonerer seg i offentligheten i dag, hvor «sharing is caring»-er leveregelen for hvordan man skal holde på oppmerksomheten, har Rammstein alltid låst døra.

De gjør sjelden intervjuer, du vet fryktelig lite om hva de tenker og gjør utenfor scenen. Slikt skaper en form for mystikk som har vært en mangelvare i showbiz de siste tjue åra.

I tillegg har konsertene deres en form man sjeldent ser i rockeverdenen. Dialogen med publikum er minimal og låtene blir nærmest framført som små teaterstykker, hvor musikerne går i karakter. På mange måter har de mer til felles med performance kunst enn et regulært rockeshow.

Mangefasettert

Rammstein er rock, kunst, sirkus og teater i en og samme forestilling. Det er vannshowet til Bellagio-kasinoet i Las Vegas, Cirque du Soleil og hamrende hardrock-hits med et underholdningspotensial tatt til helt nye høyder. Så når Rammstein spiller på Bjerke, har de egentlig flere publikumssegmenter å ta av, de som liker rock, de som liker sirkus og de som vil se noe spektakulære showeffekter de ikke har sett før.

Ta høyde for at det blir varmt, intenst og overveldende. Rammstein har noen tankbiler med brennstoff de skal svi av og en gigantisk motorisert penis som skal tømmes for skum før lastebilene ruller videre.

«Adieu, goodbye, auf widersehn», synger Till Lindemann mens flammehavet lyser opp kveldshimmelen i Berlin og det ikoniske OL-monumentet i stadionåpningen bader i rødt lys.

Med fasit i hånd, er det ikke vanskelig å skjønne appellen. Det blir ikke mer storslått enn dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer