Slik blir 22. juli-minnestedet

Planene for det omstridte minnestedet er klare. - Vi vet at det er folk som ikke vil ha det, sier Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

MINNES: Minnesstedet ved Utøykaia kan få 77 bronsesøyler til minne om de drepte. Illustrasjon: Manthey Kula Arkitekter / Statsbygg
MINNES: Minnesstedet ved Utøykaia kan få 77 bronsesøyler til minne om de drepte. Illustrasjon: Manthey Kula Arkitekter / Statsbygg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lenge har det vært store stridigheter knyttet til 22. juli-minnestedet ved Utøya.

Det omstridte minnestedet «Memory Wound» på Sørbråten, laget av den svenske kunstneren Jonas Dahlberg, måtte til slutt skrinlegges. Så fulgte krangelen om hvor minnestedet skulle være, før staten til slutt landet på Utøykaia.

FRA VANNET: Arkitektene illustrerer hvordan monumentet speiler seg i vannet hvis du kommer fra sjøsiden. Illustrasjon: Manthey Kula Arkitekter / Statsbygg
FRA VANNET: Arkitektene illustrerer hvordan monumentet speiler seg i vannet hvis du kommer fra sjøsiden. Illustrasjon: Manthey Kula Arkitekter / Statsbygg Vis mer

Nå har Statsbygg avslørt planene for minnestedet: Skissene viser 77 søyler laget av bronse, som skal hedre de 77 menneskene som ble drept under terrorangrepet.

Det var Aftenposten som først omtalte planene for det nye minnestedet .

Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, sier at teamet bak tegningene har brukt mye tid på å lytte og snakke med de berørte under utarbeidelsen av forslaget.

Både AUF, Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli og lokalbefolkningen i Hole har fått se forslaget, ifølge Njaa Aschim.

- Ikke alle vil ha det

Statsbygg har også satt opp et midlertidig kontor ved kaia der lokalbefolkningen og andre har kunnet se planene.

- Føler du deg trygg på at alle nå kan bli fornøyde med dette monumentet?

- Vi føler oss trygge på at det er mange som vil synes at dette kan fungere veldig godt. Vi opplever at støttegruppen og AUF er positive til det vi har lagt fram, og også de som har besøkt oss, sier Njaa Aschim.

- Men det er ikke alle som har besøkt oss. Det er noen som ikke ønsker minnested på Utøya i det hele tatt. Vi vet at det er folk som ikke vil ha det. Og dem har vi naturlig nok ikke fått tilbakemeldinger fra.

OM MINNESTEDET: Hege Njaa Aschim. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslen / Statsbygg
OM MINNESTEDET: Hege Njaa Aschim. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslen / Statsbygg Vis mer

Bruker naturen

Bronsesøylene i monumentet er plassert etter hverandre. De slynger seg bortover langs strandkanten i to store buer.

- Ideen spiller på tid, forteller Njaa Aschim.

Søylene skal plasseres slik at sola skinner først på den lille buen, som symboliserer tidsrommet da bomben eksploderte i Regjeringskvartalet.

Når sola flytter seg lyser den på den store buen, som symboliserer tidsperioden da terroren foregikk på Utøya.

I TERRENGET: Slik skal monumentet slynge seg i to halvsirkler. Illustrasjon: Manthey Kula Arkitekter / Statsbygg
I TERRENGET: Slik skal monumentet slynge seg i to halvsirkler. Illustrasjon: Manthey Kula Arkitekter / Statsbygg Vis mer

Sola vil dermed lyse opp alle de 77 søylene.

- Slik får man brukt naturen som hjelpemiddel for å uttrykke hendelsen. Det er også viktig at søylene står nær vannet, fordi mye skjedde i vannet. Slik bidrar det også til å hedre båtfolk og naboer som var med og reddet overlevende, sier Njaa Aschim.

I mai 2018 valgte Statsbygg teamet som har formgitt minnestedet. I teamet er de to arkitektene Beate Hølmebakk og Per Tamsen fra arkitektkontoret Manthey Kula, den belgiske landskapsarkitekt Bas Smets og Mattias Ekman, arkitekt og forsker innen minneteori.

- Det var viktig for oss å få inn en landskapsarkitekt som så sammenhengen med landskapet.

Ukjent prislapp

Det er likevel et stykke fram til minnestedet vil bli realisert. Illustrasjonene som nå legges fram, skal ferdigstilles i et såkalt «skisseprosjekt» denne høsten.

Så må Kommunal- og moderniseringsdepartementet godkjenne planene, og reguleringsplanen må vedtas i Hole kommune. Njaa Aschim sier minnestedet kan stå ferdig i 2021 hvis alt går etter planen.

Prislappen er ennå ikke kjent, og avhenger blant annet av hvor mye det vil koste å anlegge en større vei ned til minnestedet.

Det opprinnelige monumentet «Memory Wound» skulle egentlig installeres på Sørbråten og stå klart allerede i 2015.

Sår i terrenget

Minnestedet skulle skjæres ut som et vertikalt sår i terrenget, og massene som graves ut skulle fraktes vekk og brukes til et minnested ved regjeringskvartalet i Oslo.

Men etter store protester fra naboene i området ble prosessen utsatt, og klaget inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

I februar 2017 foreslo AUF og støttegruppen å flytte 22. juli- minnestedet til Utøykaia i Hole kommune, for å unngå en opprivende rettssak mellom staten og naboene.

Utøya-kaia er rundt 400 meter fra Sørbråten hvor det opprinnelige forslaget til et minnestedet etter 22. juli var planlagt.

69 personer mistet livet da Anders Behring Breivik angrep dem under AUFs sommerleir den 22. juli 2011. Ytterligere åtte ble drept av bilbomben han hadde utplassert i Regjeringskvartalet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer