Slik blir 22. julimarkeringen

Vinni, Halvdan og Knausgård skal minnes ofrene.

KOMMER: Vinni og Halvdan Sivertsen skal opptre på Rådhusplassen i Oslo 22. juli i år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KOMMER: Vinni og Halvdan Sivertsen skal opptre på Rådhusplassen i Oslo 22. juli i år. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): NRK har ansvaret for en direktesendt minnemarkering fra Rådhusplassen i Oslo den 22. juli i år.

Kulturdepartementet holdt i dag en pressekonferanse der de la frem programmet for ettårsmarkeringen.

Kulturminister Anniken Huitfeldt og fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud presenterte regjeringens planer for dagen.

STOR TV-BEGIVENHET: NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen tilbyr jubileumskonsert på rådhusplassen 22. juli til store deler av verden. Her sammen med programleder Haddy N'jie og produsent Stig Karlsen i NRK.

Anders Grønneberg/ Dagbladet
STOR TV-BEGIVENHET: NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen tilbyr jubileumskonsert på rådhusplassen 22. juli til store deler av verden. Her sammen med programleder Haddy N'jie og produsent Stig Karlsen i NRK. Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

Målet for minnekonserten er at den skal være litt lysere enn den tunge begivenheten i fjor. I år faller 22. juli på en søndag og det vil bli holdt markeringer og gudstjenester rundt om i landet.

Underholdningssjef i NRK, Charlo Halvorsen, var også tilstede for å presentere noen av artistene og programlederen for minnekonserten.

Litt av programmet Programleder for konserten er Haddy N'jie, som fortalte at flere av landets største artister skal være med på minnemarkeringen.

Foreløpig er artister som De Lillos, Marit Larsen, Vinni, Halvdan Sivertsen, Karpe Diem, Mari Boine og Kringkastingsorkesteret bekreftet og det er flere av artistene som har skrevet egne sanger til markeringen.

SPILLER KANSKJE:NRK har dialog med managementet til Bruce Springsteen om minnekonsert 22. juli. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet
SPILLER KANSKJE:NRK har dialog med managementet til Bruce Springsteen om minnekonsert 22. juli. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet Vis mer

Forfatterne Karl Ove Knausgård, Åsne Sejerstad og Frode Grytten har skrevet tekster de skal fremføre den dagen.

Konserten er åpen for alle og tv-sendingen blir tilbudt til alle kanaler som ønsker å sende den.

Sikter høyt Det gjenstår å se hvilke andre artister som blir bekreftet frem mot dagen, men NRK har uttalt at de sikter høyt.

- Det er A-lista av artister det er snakk om, har kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen sagt til Dagbladet.

STOR MARKERING: Kulturminister Anniken Huitfeldt og administrasjonsminister Rigmor Aaserud forteller om 22. juli-markeringen.

Anders Grønneberg/ Dagbladet
STOR MARKERING: Kulturminister Anniken Huitfeldt og administrasjonsminister Rigmor Aaserud forteller om 22. juli-markeringen. Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

Tidligere i år ble det spekulert i om at Bruce Springsteen kommer til å opptre på minnekonserten. Han skal nemlig spille i Oslo lørdag 21. juli, og i Bergen 23. og 24. juli.

Den 22. er han ledig, og i februar i år uttalte Springsteen selv til Dagbladet at han kunne tenke seg å være med å hedre dem som er berørt av 22. juli.

- Jeg har ingen konkrete planer om det ennå, men vi har gode venner i Norge, og jeg vet at vi vurderer å gjøre noe i den forbindelse, sa han da.

SPILLER: DeLillos spiller på Rådhusplassen 22. juli. Foto: Anders Grønneberg
SPILLER: DeLillos spiller på Rådhusplassen 22. juli. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Njie bekreftet på pressekonferansen at de har vært i kontakt med Springsteens management, men foreløpig er det ikke noe avtale om en opptreden.

Les mer om 22. julimarkeringen på regjeringens nettside her.

ETTÅRSMARKERING: 22. juli skal blant annet markeres med en direktesendt minnekonsert på Rådhusplassen i Oslo. Programmet ble presentert i dag klokken 13. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
ETTÅRSMARKERING: 22. juli skal blant annet markeres med en direktesendt minnekonsert på Rådhusplassen i Oslo. Programmet ble presentert i dag klokken 13. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix Vis mer