Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik blir Aris dramadebut

Han har pisket skuespillerne på trening og sprayet dem solbrune. Om to dager er det duket for tidenes premierefest på Rogaland Teater.

KJENNER IGJEN ARI: Ari Behn og Per Heimly kom til Stavanger forrige mandag. Heimly kjenner igjen flere trekk hos Behn i teaterforestillingen.Foto: Lars Eivind Bones
KJENNER IGJEN ARI: Ari Behn og Per Heimly kom til Stavanger forrige mandag. Heimly kjenner igjen flere trekk hos Behn i teaterforestillingen.Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

«Velkommen til ekteparet Sommerfeldt-Behrens praktvilla, der alt er overflate og ingenting er hva det ser ut til å være!» Ordene er hentet fra teaterets egen beskrivelse av Ari Behns første teaterstykke «Treningstimen».

Om to dager scenedebuterer Behn, tre år etter at han skrev stykket som han betegner som det mest personlige han noen gang har skrevet. Til festen er en rekke prominente gjester ventet.

Prinsesse Märtha Louise, Nærings- og handelsminister Trond Giske, artist Morten Abel og bestevennen Per Heimly er selvfølgelig invitert. Gjestelista er lang, og et titall av Ari Behns nærmeste venner er invitert.
Premierenerver I forrige uke fikk manusforfatteren en smakebit på premierenervene, da Presse-Norge kom til Stavanger for å overvære utdrag fra stykket. Ari Behn beskriver oppsetningen som en burlesk satire, nært opp til hans eget temperament.

I forkant av pressevisningen hadde han brukt tre dager på å terpe på stykket sammen med skuespillerne Espen Hana, Kikki Stormo og Svein Solenes. Skuespillerne er fulle av lovord.

- Behn har vært en glede å jobbe med. Han er sjenerøs og byr på seg selv, sier Espen Hana, som spiller den sleske og kriminelle narkobaronen Anton Sommerfeldt.
- Alle inne i bobla Kikki Stormo spiller skuespilleren Lydia Behrens, karakteren Behn mener minner mest om seg selv. Men han har også likhetsstrekk med kriminelle Sommerfeldt.

I KABINETTET: Selv om vi skriver mars, er alle skuespillerne solbrune i Ari Behns oppsetning. Her er det Espen Hana som spraybrunes for å bli klar til rollen som Anton Sommerfeldt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I KABINETTET: Selv om vi skriver mars, er alle skuespillerne solbrune i Ari Behns oppsetning. Her er det Espen Hana som spraybrunes for å bli klar til rollen som Anton Sommerfeldt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har skrevet ut det mest tragiske i mitt liv, sa Behn uten å være mer konkret. Men han røper at karakteren Lydia får et sammenbrudd i offentligheten. Ideen til manuset fikk Behn da han skaffet seg personlig trener.

- Hva ønsker du å si med stykket?

- Det er mye jeg ønsker å si. Se på kidsa nå. Warhols gamle frase om 15 minutters berømmelse. Nå er alle i denne lille bobla. Alle ønsker seg berømmelse. Alle vil dit, sier den ferske dramatikeren. For å få fram de jålete og selvopptatte karakterene i stykket har Behn sendt skuespillerne i spraytankabinettet flere ganger. Det har Espen Hana erfart.

- Anton er en mafioso mann som har et gods i Brasil. Han er mye ute og reiser og er alltid for brun. Det er selvsagt å bli nesten karibisk brun, sier Espen Hana og gliser fra øre til øre da Dagbladet er med ham inn i kabinettet. Hardt arbeid I nesten et halvt år har skuespillerne ligget i hardtrening til rollene. Og i november sørget Behn for at de fikk personlig trener. Det er mye som står på spill, og skuespillerne kjenner premierenervene.

- Vi fikk første smak da det var husets gjennomgang. Plutselig satt masse folk i salen som ikke hadde sett stykket før. Ikke minst var Ari der, sier Svein Solenes, som spiller Kevin; den personlige treneren. Ari Behn er også svært spent.

- Det har kostet å gå så tett innpå meg selv, men det må koste. Nå gjenstår det å se om jeg vil overleve, sier Behn.

Stavanger 20110315 Espen Hana skal spraybrunes i forbindelse med oppsetningen av Ari Behns stykke treningstimen, på Rogaland Teater.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Stavanger 20110315 Espen Hana skal spraybrunes i forbindelse med oppsetningen av Ari Behns stykke treningstimen, på Rogaland Teater. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media