SOMMERENS BESTSELGER?: Unni Lindells niende krimroman slippes før sommerferien. Forfatteren selv gleder seg til å få tid til å rydde kjellerboden og vaske skapene. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SOMMERENS BESTSELGER?: Unni Lindells niende krimroman slippes før sommerferien. Forfatteren selv gleder seg til å få tid til å rydde kjellerboden og vaske skapene. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Slik blir bokvåren

Om en måned leverer Unni Lindell (54) sin niende bok om politimannen Cato Isaksen.

(Dagbladet): - Jeg er i innspurten, så nå er det mye finsliping og flikking. Det er jo alltid mye mer jobb enn man tror, sier Unni Lindell.

Hun befinner seg i «utlandet», skriveleiligheten i hjertet av Oslo. Den niende krimromanen om Cato Isaksen er i ferd med å ta form, og for fjerde gang er også Isaksens etterforskningskollega Marian en viktig del av handlingen.

- Jeg synes det er deilig å skrive om Cato og Marian fordi jeg kjenner dem så godt. Og jeg synes nok at jeg har funnet på en veldig lur intrige denne gangen. Men gud bedre, nå er jeg der i den slitefølelsen.

BOKKLAR: Gerd-Liv Vallas «Memoarer» er planlagt utgitt i mars. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
BOKKLAR: Gerd-Liv Vallas «Memoarer» er planlagt utgitt i mars. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer

- Jeg har dessverre oppdaget at bøkene mine blir bedre jo mer slitsomt det er å skrive dem. Hvis jeg hadde visst at jeg satt å skrev på en veldig god bok, så hadde jeg jo kost meg, sier Lindell.

Like nervøs - Du har aldri hatt den følelsen?

- Nei, jeg er like nervøs hver gang. Man vet jo aldri, sier Lindell.

Overfor Dagbladets lesere røper hun litt av handlingen i den nye boka. Den er langt til Lambertseter og åpner med at et 39 år gammel kvinne med to barn i baksetet, blir jaget av en annen bil.

BOKKLAR: Berit Riise lanserer sin selvbiografi i vår.
BOKKLAR: Berit Riise lanserer sin selvbiografi i vår. Vis mer

- Hun blir drept ganske fort, så da er det å dra trådene tilbake til hvorfor dette skjedde. Det jeg kan si er at boka slutter 22. juli 2011 klokka 15.05.

- Betyr det at handlingen er lagt for ei ny bok?

- Vi får se. Saken er løst klokka 15.05, og Cato Isaksen tror at han kan ta sommerferie. Men vi vet jo alle hva som skjedde 22. juli. Det blir nok ingen sommerferie på Cato, sier Lindell.

Lover flere krimbøker Boka lanseres i juni, og er Aschehougs store sommersatsing. Dette er første gang en Lindell-krim slippes før sommerferien.

BOKKLAR: Hans Olav Lahlum har skrevet sin tredje krimroman.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BOKKLAR: Hans Olav Lahlum har skrevet sin tredje krimroman. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det skal bli veldig spennende å komme såpass tidlig på året. Nå blir det en del døgnjobbing framover, og etter at jeg har levert skal jeg rydde kjellerboden og gjøre sånne hyggelige husmorting som jeg ikke har tid til nå.

- Men det kommer flere bøker om Cato Isaksen?

- Helt klart. Det må i hvert fall bli ti, men jeg tror at det blir flere, jeg. Jeg er veldig nysgjerrig på Cato og Marian, og etter at TV-serien kom synes jeg at det har blitt lettere å skrive. Jeg ser for meg skuespillerne og hører stemmene deres når jeg skriver.