Slik blir bokvåren

Den første bokvåren i det nye årtusenet har tatt opp arven fra fjorårets vår og preges hovedsakelig av oversatt litteratur.

Cappelen kan røpe at Gert Nygårdshaug i mars kommer med en ny roman om etterforskeren Fredrik Drum, «Den balsamerte ulven». Beate Grimsruds skuespill «Ballen i øyet» er blitt til film (premiere under Göteborgs filmfestival i slutten av februar), og i denne forbindelse gis også skuespillet ut. Grimsrud er for øvrig nominert til Nordisk Råds litteraturpris, fra Sverige, med romanen «Å smyge forbi en øks» (på norsk i 98). I slutten av mars kommer Lasse Lindroths debutroman, «Der ingen engler bor». Tore Tveit kommer med romanen «Elvene vasker klovnene rene», og Astrid Kleppe kommer med ny diktsamling. I tillegg venter Cappelen stor interesse rundt Kari Vogts «Islam på norsk» og den uautoriserte biografien om Hillary Clinton, skrevet av Gail Sheehy.

Som seg hør og bør ved starten av et nytt årtusen kaster Aschehoug historiske blikk bakover, og relanserer sin store verdenshistorie i ny, revidert utgave. Tekster, bilder og layout er gjennomgått, justert og fornyet, og bindene 1 og 15 er på beddingen.

Bridget Jones

Som vanlig er oversatt litteratur godt representert på vårlista. Helen Fieldings oppfølger til «Bridget Jones' dagbok», «On The Edge of Reason», mangler norsk tittel, men kommer i mars. Svenske Liza Marklunds debutkrim, «Sprengeren», solgte 380000 eksemplarer i Sverige og utgis her i landet i februar, og i samme måned kommer den amerikanske journalisten Elisabeth Würtzels «Bitch».

Norsk innslag på lista er Odd W. Surén, som etter glimrende mottakelse for romanen «Dråper i havet» (98) er tilbake allerede i januar med novellesamlingen «Diskrete kulisser».

J.M. Stenersens Forlag sender ut kjempeverket «Litterært leksikon» i mars. På 500 sider finnes oppslagsord i form av norske og utenlandske forfatternavn fra oldtida fram til høsten 1999, og dessuten oppslagsmulighet på boktitler og kjente litterære figurer.

Torskebiografi

Samme forlag utgir også amerikanske Mark Kurlanskys «Torsk» - vegg-til-vegg-verket om fisken som både har reddet folk fra sultedøden og utløst krig mellom fiskerinasjoner. Alt fra oppskrifter til torskebiografi er samlet i denne boka.

Pax - tradisjonelt gode på oversatt litteratur - holder foreløpig kortene tett til brystet, men røper to utgivelser: Kanadiske Barbara Gowdys «Det hvite beinet» - en roman der alle «personene» er elefanter i den afrikanske ørkenen, med sine familiesystemer, sanger og ritualer - og velkjente Alice Hoffman, som er tilbake med romanen «Nabojenter».

Gyldendal forlag kommer allerede tidlig i januar med den franske salgssuksessen «Abessinieren» i norsk oversettelse. Legen Jean-Christophe Rufin, med en fortid i Leger uten grenser, har skrevet en historisk kjærlighetsroman fra 1700-tallets Egypt og Abessinia, vår tids Etiopia. Videre foreligger en ny Henning Mankell -bok, «Brannvegg», og en ny framtidsroman fra Doris Lessing, «Mara og Dann», om tida etter de store katastrofer, tida etter at alt har gått galt.

Kjærlighet

Kortromanen «Krutt» av Minette Walters foreligger også i norsk oversettelse på vårparten.

«Tusen kvinner og en sorg» av Bjørn Ranelid er en roman om en mann som i sine siste leveår opplever den store kjærligheten, og om hvordan dette endrer hans syn på både livet og døden. Den populære danske forfatteren Hanne Vibeke Holsts roman «Thereses tilstand» kommer på norsk til våren. Hennes siste roman «Min mosters migræne - eller hvordan jeg ble kvinde», fikk god omtale i Danmark sist høst.

Det lille som kan røpes av nytt norsk fra Gyldendal, er at Torgrim Eggen i mai kommer med romanen «Formgiveren», en bok om designmiljøet. Ellers vil vi i februar/mars blant annet få Bjørnstjerne Bjørnsons bondefortellinger under tittelen «Fortellinger» og utvalgte dikt i boka «Jeg velger meg april».

I forbindelse med Gunnar Larsens 100-årsdag gir Gyldendal, i samarbeid med Jan Erik Vold, ut Larsens «Samlede dikt», mens romanene vil bli utgitt neste år.

NY BOK: Doris Lessing.