NY PAKKE: Whiskyglass, klovneansikt, agurk, bagett, ei jente som slår hjul og en hånd med kryssede fingre. Ikonene tilhører den nye emoji-pakka, som blir lansert om kort tid. Foto: Unicode / Emojipedia
NY PAKKE: Whiskyglass, klovneansikt, agurk, bagett, ei jente som slår hjul og en hånd med kryssede fingre. Ikonene tilhører den nye emoji-pakka, som blir lansert om kort tid. Foto: Unicode / EmojipediaVis mer

Slik blir de nye emojiene

72 ikoner er klare.

(Dagbladet): Ikonene som utgjør mobilens symboltastatur, de etter hvert så allmennkjente emojiene, får snart selskap av enda flere smilefjes.

Denne uka lanserte produsenten, tegnsettingsselskapet Unicode Consortium, 72 nye, ferdigstilte emojis, som etter planen skal få plass på smarttelefoner ved neste programvareoppdatering.

Omstridt rifle-emoji

Gjennom det siste året har Unicode lagt fram flere eksempler på hvordan det nye emoji-tastaturet skal se ut.

Alle ikon-forslagene har imidlertid ikke kommet gjennom. Ifølge Buzzfeed er et rifle-symbol, som var ment å representere skytegrener under sommer-OL, avslått hos leverandører som Apple og Microsoft.

MER EMOJI-MORO: Et utvalg av hva du har i vente. Foto: Unicode / Emojipedia
MER EMOJI-MORO: Et utvalg av hva du har i vente. Foto: Unicode / Emojipedia Vis mer

Årsaken skal være våpendebatten i USA, som har blusset opp igjen etter Orlando-massakren for halvannen uke siden.

I det originale emoji-utvalget, som ble lansert i 2011, kan en ta i bruk et håndvåpen-symbol. Ikonet vil etter alt å dømme være med videre, skriver Buzzfeed.

Handlevogn og whiskyglass

Den nye symbolpakka inneholder blant annet syv nye ansikter og håndbevegelser, 18 nye matvarer og 14 nye dyr.

Også trommesettet, handlevogna, whiskyglasset, boksehansken, kanoen og sparkesykkelen får emoji-drakt.

Se hele lista her (ekstern lenke).

De små emoji-symbolene har tatt verden med storm etter at de først ble lansert for iPhone-brukere i 2011.

I fjor ble «gledeståre-emoji» til og med kåret til årets ord.

Emoji betyr smilefjes på japansk. Ideen stammer fra japanske Shigetaka Kurita, som lanserte det første tastaturet så tidlig som på slutten av 90-tallet.

Apple har tidligere fått kritikk for dårlig mangfold av emojis, og i april i fjor lanserte de en rekke nye. Også da skapte smilefjesene debatt.

Skuespillerinna Catherine Zeta-Jones ble for øvrig sammenliknet med en emoji under Golden Globe-utdelinga for halvannet år siden.