Slik blir den norske filmhøsten

Fra biljakt-action og crazykomikk til depresjonsdokumentar og eksistensiell angst.

(Dagbladet): Norsk filminstitutt har i dag presentert de norske filmene som ligger i løypa for kinopremierer ut over høsten.

I alt 15 nye norske filmer er klare for filmhøsten. Sammen med vårens 19 titler gjør det 2014 til et rekordår for antallet norske filmer. Om kvaliteten kan måle seg med kvantiteten gjenstår å se.

Allerede i morgen er det ordinær premiere på den første filmen - actionkomedien «Børning», om et bilrace langs Norge og laget i tett samarbeid med det norske gatebilmiljøet, som bare såvidt fikk ha med seg doningene sine på førpremieren.

Deretter er det duket for «Beatles», filmatiseringen av Lars Saabye Christensens roman. Den har førpremiere på filmfestivalen i Haugesund til helga, og kan ses av folk flest fra og med 29. august.

Hestekidnapping 12. september kommer «Jakten på Berlusconi», som ikke er en dokumentar om mørke avsnitt av moderne italiensk politikk, men en ellevill komedie fra folka som hadde stor suksess med «Kong Curling» i 2011.

Filmen utspiller seg i travmiljøet, der en forsoffen kusk - spilt av Edvard Schultheiss, kjent fra «Himmelblå» - kidnapper premiehesten Berlusconi. Den stjernespekkede komedien har også Atle Antonsen, Henriette Steenstrup, Bjørn Floberg, Jon Øigarden, Morten Ramm og Odd Magnus Williamson på rollelista.

Samme dag er det premiere på en helt annerledes film, nemlig Liv Ullmanns «Miss Julie». Den skal etter hennes eget utsagn være den siste hun regisserer.

Filmen er basert på August Strindbergs skuespill fra 1888, med handlingen flyttet fra Sverige til Irland og med de tre stjernene Jessica Chastain («Zero Dark Thirty»), Colin Farrell («Hart's War») og Samantha Morton («In America»). Selv om den er på engelsk og spilt inn i utlandet har filmen norsk hovedprodusent.

Barnas Kon-Tiki September byr også på «Mot naturen», der regissør og manusforfatter Ole Giæver selv spiller hovedrollen som en ung mann med eksistensielle betraktninger på ensom fjelltur, og «1001 gram», Bent Hamers romantiske nye drama der Ane Dahl Torp har hovedrollen som vitenskapskvinne på et seminar om hvor mye et kilo egentlig veier.

Både «Miss Julie», «Mot naturen» og «1001 gram» får verdenspremierer på den prestisjetunge filmfestivalen i Toronto i september.

26. september er det dessuten duket for den påkostede og stjernespekkede langfilmdebuten til Kaptein Sabeltann. I Kyrre Haugen Sydness' skikkelse reiser den kjente piraten på ruvende bølger og gjennom dype jungler sammen med figurer gestaltet av Pia Tjelta, Odd-Magnus Williamson, Tuva Novotny og mange flere kjente skuespillere.

Med et budsjett på 50 millioner er «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» tidenes dyreste norske familiefilm, og produsenten går ikke av veien for å kalle den «Kon-Tiki for barna». Han skal være i ferd med å selge visningsrettighetene til intet mindre enn 70 land.

3. oktober kommer «Haram», en ny film fra regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, satt til det samme norskpakistanske gangsteruniverset Rolfsen portretterte i «Izzat» (2005). Denne gangen spinner handlingen rundt figuren Omar (Elias Ali), som opplever at søsteren han trodde var æresdrept dukker opp igjen i live.

Forlatt på Svalbard Det blir mer barne- og familiefilm i oktober og november, med ny Karsten og Petra-film, samt «Operasjon Arktis», en spenningsfilm om tre barn som blir etterlatt på en øde øy på Svalbard.

Filmen har en rekke kjente skuespillere, som Nicolai Cleve Broch, Line Verndal og Kristofer Hivju; spektakulære naturscener og er en kraftig modernisert gjenfortelling av Leif Hamres roman fra 1971.

Bjørn Sundquist spiller hovedrollen i «Her er Harold», en dramakomedie som muligens har mer alvor under overflaten enn det småsprø premisset tyder på: Møbelhandleren Harold får sitt livsgrunnlag truet når Ikea åpner varehus på den andre siden av veien, blir besatt av hevnlyst, reiser til Sverige og kidnapper den mektige Ikea-gründeren Ingvar Kamprad.

Tragikomikk Filmen er basert på romanen «I morgon er det måndag» av Frode Grytten.

- Det som tiltrakk meg ved filmen var denne karakteren, som jeg likte og umiddelbart følte at jeg kunne forstå. Jeg fikk «fot» for Harold - jeg kunne le både av ham og med ham. Og jeg synes det er morsomt å kunne gjøre komikk av tragiske livssituasjoner, fortalte Sundquist på filminstituttets presentasjon i dag.

Til sist rundes filmhøsten av med «Illusjonisten Dirk Ohm», som kommer på kino i romjula. Det er langfilmdebuten til Bobbie Peers, som fortsatt er Norges eneste vinner av Gullpalmen på filmfestivalen i Cannes. Den fikk han i 2006 for kortfilmen «Sniffer».  Den nye filmen er et drama inspirert av virkelige hendelser og tyskeren Dirk Ohm, som forsvant sporløst i Grong i Trøndelag i 2003.

Det kommer også tre norske dokumentarfilmer på kino i høst: «Flink pike», der filmskaper Solveig Melkeraaen utleverer sin egen kamp mot depresjon; «Bjørnøya», om tre brødre og deres ekspedisjon til Svalbard for å bølgesurfe, og «Remake me», regissør Unni Straumes tilbakeblikk på eget liv og karriere.