Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik blir den norske filmvåren

Birkebeinere, Gråtass og nazigrøsser er bare noe av det norske regissører byr på i år.

(Dagbladet): I dag presenterte Norsk Filminstitutt vårens norske kinonyheter. Ni norske filmer har premiere i løpet av det kommende halvåret, og mye tyder på at det norske kinopublikummet går en lattermild vår i møte. Fem av de ni ferske filmene er nemlig komedier, selv om flere av dem har alvor i bunn.

I tillegg kan kinogjengerne se frem til Gråtass-moro for de minste, spøkelsesskrekk med vettskremte nazister, og spektakulært birkebeinerdrama.

De originale birkebeinerne Kristofer Hivju og Jakob Oftebro spiller i «Birkebeinerne» som har premiere 12. februar. Storfilmen forteller den velkjente historien om birkebeinerne som beskytter tronarvingen Håkon Håkonsson i en dramatisk flukt gjennom vinterlandskap, og med blodtørstige baglere hakk i hæl.

Det blir ingen trikotkledte næringslivstopper med proffutstyr og pulsklokke, men snarere et spektakulært drama om staute vikinger på treski. Oftebro og Hivju måtte legge seg i hardtrening for rollene, og publikum kan se frem til troverdig slåssing og skigåing satt til 1206. Regissør er Nils Gaup.

Gårdsmoro med Gråtass Traktoren Gråtass har tjueårsjubileum, og den populære figuren feires med langfilmen «Gråtass - Gøy på landet». Elias Søvold Simonsen, kjent fra «Karsten og Petra»-filmene, spiller gutten som møter den levende traktoren.

Jeppe Beck Laursen spiller bonde, noe han for øvrig også gjør i «Birkebeinerne».

GRÅTASS: Elias Søvold Simonsen spiller Gustav, som møter traktoren Gråtass i vårens store barnefilm. Foto: Filmweb.
GRÅTASS: Elias Søvold Simonsen spiller Gustav, som møter traktoren Gråtass i vårens store barnefilm. Foto: Filmweb. Vis mer

Filmen har premiere 5. februar, og er vårens store trekkplaster for de aller yngste blant kinopublikummet.

Spøkelseshus og nazisoldater «Huset» er vårens eneste norske grøsser. Regissør Reinert Kiil er for mange kjent som mannen bak «Inside the Whore» fra 2012. Den gang uttalte han til Dagbladet at han hadde laget «den grusomste filmen noensinne». Om vårens store skrekkfilm blir en utfordrer til den tittelen, gjenstår å se.

«Huset» er en spøkelsesfilm satt til andre verdenskrig, der to tyske soldater opplever mystiske ting i et hus der de holder en norsk soldat til fange. Filmen har premiere 15. april 2016

Snåsa-dokumentar og varme komedier Margreth Olin har laget en dokumentar om selveste «Snåsamannen», der vi får se Joralf Gjerstads varme hender i aksjon. Ekstra aktuell blir filmen fordi Gjerstad nylig fortalte om sin hittil ukjente spionbakgrunn. «Mannen fra Snåsa» har premiere 22. januar.

Blant vårens dramakomedier er «Grand Hotel», der Atle Antonsen spiller en forfengelig forfatter med svakhet for alkohol. Mens han forsøker å skrive i et rom på erverdige Grand Hotel, blir planene hans forpurret av en 10-åring med Tourettes syndrom. Mye alvor i bunn, altså, men det blir også rom for varm komikk i møtet mellom de to svært ulike personlighetene. Antonsen får bryne seg på en mørkere figur enn mange er vant til å se ham som, for anledningen med en kledelig grå parykk.

Verdt å merke seg er også «Sensommer», der Rolf Kristian Larsen spiller mot filmlegenden Bente Børsum, kjent fra norske klassikere som «Jakten», «Mors hus» og «Reisen til julestjernen». Den har premiere 3. juni, og handlingen er lagt til en villa på den franske vestkysten der en norsk forfatter får besøk av et ungt par på motorsykkelferie.

HUSET: Skumle scener i spøkelsesfilmen satt til andre verdenskrig. Foto: Filmweb.
HUSET: Skumle scener i spøkelsesfilmen satt til andre verdenskrig. Foto: Filmweb. Vis mer
GRAND HOTEL: Håkon Bøhmer og Atle Antonsen møtes i komedien Grand Hotel. Foto. Filmweb.
GRAND HOTEL: Håkon Bøhmer og Atle Antonsen møtes i komedien Grand Hotel. Foto. Filmweb. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media