Slik blir den nye Kong Olav-statuen

Skal stå klar ved rådhuset i Oslo neste sommer.

TO VARIANTER:  Den første Kong Olav-statuen (til venstre) ble beskyldt for et fascistisk uttrykk. - Honnør og verdighet, sier juryen om dagens nye vinnerutkast. FOTO: SIV SEGLEM/DAGBLADET OG SCANPIX.
TO VARIANTER: Den første Kong Olav-statuen (til venstre) ble beskyldt for et fascistisk uttrykk. - Honnør og verdighet, sier juryen om dagens nye vinnerutkast. FOTO: SIV SEGLEM/DAGBLADET OG SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det første minnesmerket over Kong Olav V skapte storm og bildehoggeren Knut Steen åtte meter høye statue ble aldri reist i offentlig regi.

- En Mussolini-kopi med fascistisk håndpositur, sa de skarpeste kritikerne for tre år siden. Lakseoppdretter Ola Braanaas bladde opp to millioner kroner og har i samråd med kunstneren reist den «forviste» kongestatuen ut mot havet på Vestlandet - på det gamle handelsstedet Skjerjehamn i Gulen kommune.

Oslo kommune utlyste ny konkurranse om minnesmerke over folkekongen, og i dag fikk kunstneren Olav Orud oppdraget for sitt vinnerutkast «Mann og bauta».

Planen er at hovedstadens minnesmerke over Kong Olav, som døde i 1991, endelig skal avdukes vår eller sommer 2011 på Olav V's plass vest for Oslo rådhus.

- Honnør og verdighet- Juryen legger til grunn at utkastet presenterer Kong Olav med honnør og verdighet, at utkastet uttrykket god personkarakteristikk og viser skulpturelle kvaliteter utover ren portrettlikhet. Juryen mener dessuten at vinnerkutkastet uttrykekr nærhet, men samtidig kongelig distanse, heter det i begrunnelsen til juryen, som har vært ledet av ordfører Fabian Stang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer