TO VARIANTER:  Den første Kong Olav-statuen (til venstre) ble beskyldt for et fascistisk uttrykk. - Honnør og verdighet, sier juryen om dagens nye vinnerutkast. FOTO: SIV SEGLEM/DAGBLADET OG SCANPIX.
TO VARIANTER: Den første Kong Olav-statuen (til venstre) ble beskyldt for et fascistisk uttrykk. - Honnør og verdighet, sier juryen om dagens nye vinnerutkast. FOTO: SIV SEGLEM/DAGBLADET OG SCANPIX. Vis mer

Slik blir den nye Kong Olav-statuen

Skal stå klar ved rådhuset i Oslo neste sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

|||
(Dagbladet): Det første minnesmerket over Kong Olav V skapte storm og bildehoggeren Knut Steen åtte meter høye statue ble aldri reist i offentlig regi.

- En Mussolini-kopi med fascistisk håndpositur, sa de skarpeste kritikerne for tre år siden.
Lakseoppdretter Ola Braanaas bladde opp to millioner kroner og har i samråd med kunstneren reist den «forviste» kongestatuen ut mot havet på Vestlandet - på det gamle handelsstedet Skjerjehamn i Gulen kommune.

Oslo kommune utlyste ny konkurranse om minnesmerke over folkekongen, og i dag fikk kunstneren Olav Orud oppdraget for sitt vinnerutkast «Mann og bauta».

Planen er at hovedstadens minnesmerke over Kong Olav, som døde i 1991, endelig skal avdukes vår eller sommer 2011 på Olav V's plass vest for Oslo rådhus.

- Honnør og verdighet- Juryen legger til grunn at utkastet presenterer Kong Olav med honnør og verdighet, at utkastet uttrykket god personkarakteristikk og viser skulpturelle kvaliteter utover ren portrettlikhet. Juryen mener dessuten at vinnerkutkastet uttrykekr nærhet, men samtidig kongelig distanse, heter det i begrunnelsen til juryen, som har vært ledet av ordfører Fabian Stang.

Og det var nettopp «honnør og verdighet» Oslo kommune etterlyste i omkampen etter den opphetede debatten om Knut Steens opprinnelige vinnerskulptur.

Olav Orud har ifølge juryen godkjent en kostnadsramme på to millioner kroner.

Nær 50 kunstnere leverte bidrag til den nye konkurransen. 

I tillegg til vinneren Olav Orud, blir Tore Bjørn Skjølsvik (Kongens nærvær) og Kristian Blystad (Ved sin sokkel) honorert.

Hvilken av de to kongestatue liker du best?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer