NY MILLENNIUM-ROMAN: David Lagercrantz fortsetter historien der Stieg Larsson slapp. Foto: Norstedts forlag/Scanpix
NY MILLENNIUM-ROMAN: David Lagercrantz fortsetter historien der Stieg Larsson slapp. Foto: Norstedts forlag/ScanpixVis mer

Slik blir den nye Salander-romanen

Ny forfatter tar de gamle heltene i nye retninger.

(Dagbladet): Den fjerde romanen i Millennium-serien om Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander skal utgis i august, men allerede nå slipper forlaget små glimt av handlingen.

Romanen er ført i pennen av David Lagercrantz og skal være en frittstående fortsettelse på de tre romanene Stieg Larsson rakk å skrive før han døde i 2004.

Journalisten og forfatteren Lagercrantz er mest kjent for suksessbiografien «Jeg er Zlatan» om fotballspiller Zlatan Ibrahimovic.

Amerikansk etterretning I den fjerde romanen vikles Blomkvist og Salander inn i en opprulling av blant annet lyssky amerikansk etterretning, skriver forlaget på en presseside:

«Sent en natt ringer professor Frans Balder, en ledende autoritet innen AI-forskning (kunstig intelligens, journ. anm.) til Blomkvist. Balder påstår at han sitter på informasjon av global viktighet om den amerikanske etterretningstjenesten. Han har også kontakt med en ung, kvinnelig superhacker, som har visse likheter med en person Blomkvist kjenner godt til,» står det å lese om handlingen i den kommende boka.

Romanen har fått navnet «Det som inte dödar oss» på svensk, og skal utgis i minst 35 land. Lagercrantz har tidligere skrevet roman om Alan Turing, en pionér innen datateknologi og teori om kunstig intelligens.

- Jeg har på alle måter forsøkt å få Stieg Larssons univers inn i fortellingen min. Samtidig må jeg sette mitt eget avtrykk, og da velger jeg naturligvis temaer som står meg nært, sier Lagercrantz i et intervju med Dagens Nyheter.

Angriper idéen Dagbladet omtalte nylig at Larssons samboer gjennom 30 år, Eva Gabrielsson, går hardt ut mot at det skal utgis en fjerde roman i serien.

- Dette handler om et forlagshus som trenger penger, og en forfatter som ikke har noe å skrive, så han kopierer noen andre, sier Gabrielsson.

Hun sitter selv på 200 sider av en fjerde roman Larsson skrev før han døde, som hun ikke vil gi fra seg. Hun tror ikke Larsson selv hadde satt pris på at familien tillater at en annen forfatter viderefører krimuniverset hans.

- Det verste er hvor trist Stieg ville vært. Han ville aldri la noen andre jobbe med sine litterære tekster. Han ville vært rasende, sier Gabrielsson.

Siden Gabrielsson og Larsson aldri giftet seg, og han ikke etterlot seg testamente, er det hans far og bror som har overtatt rettighetene til forfatterskapet. Gabrielsson har også lenge vært i strid med familien om millionarven etter Larsson.

NY FORFATTER: David Lagercrantz overtar Millennium-serien. Foto: Norstedts forlag
NY FORFATTER: David Lagercrantz overtar Millennium-serien. Foto: Norstedts forlag Vis mer