Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«13 Reasons Why»

Slik blir den nye sesongen av «13 Reasons Why»

Netflix med fem avsløringer.

TRAILER: Netflix-serien «13 Reasons Why» følger tenåringen Clay Jensen, i sin søken etter sannheten om klassekameraten Hannah, som han er forelsket i, og hennes beslutning om å avslutte sitt eget liv. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Obs! Denne artikkelen inneholder spoilere!

Den 31. mars i år ble dramaserien «13 Reasons Why» sluppet på Netflix, og har siden det vært en av verdens største serie-snakkiser.

Serien er basert på ei ungdomsbok fra 2007 av Jay Asher, og handler om ei 17 år gammel jente med navn Hannah Baker, spilt av Katherine Langfjord, som på tampen av første sesong tar sitt eget liv.

Gjennom sesongen spiller Hannah inn 13 kassetter, hvor hun trekker fram 13 personer hun mener har skylden for selvmordet.

Letter på sløret

Nå har Netflix avslørt at det kommer en ny sesong av den kritikerroste serien, og i går kveld twitret strømmestjenesten fem viktige punkter med ting seerne kan vente seg i sesong to.

1. Vi kommer til å få se Hannahs historie fra andre personers perspektiv.

2. Jessicas historie fortsetter. Vi vil få se hvordan hun kjemper seg tilbake til et normalt liv.

3. Sesong to vil også inneholde en fortellerstemme - men ikke Hannah.

4. Sesongen vil undersøke «den måten vår kultur utvikler gutter til å bli menn, og hvordan vi i vårt samfunn behandler jenter og kvinner - og hva vi kan bli bedre på».

5. Bryce vil forhåpentligvis stå til ansvar for sine handlinger.

Den nye sesongen er forventet å komme på Netflix i 2018.

Voldtektsscener

I den kontroversielle serien er også seksuell vold et sentralt tema. Rollen Jessica, som spilles av Alisha Boe, blir blant annet i episode ni voldtatt av karakteren Bryce.

Scenen viser at hun sovner inn på sitt eget soverom under en fest, når Bryce kommer inn og forgriper seg på henne.

I et intervju med Hollywood Reporter forteller Boe at hun syntes det var både tøft og vanskelig å spille inn denne voldtektsscenen.

- Det er selvfølgelig tøft. Jeg gikk hjem den kvelden og bare gråt, men det handler om å fortelle historien til de som har opplevd dette, sier hun.

Jessica er forøvrig ikke den eneste karakteren som blir voldtatt. Hovedkarakteren Hannah blir også et offer, noe som er en av grunnene til at hun begår selvmord.

Frykter smitteeffekt

Til tross for positive tilbakemeldinger og begeistra fans i fleng, har serien også fått en del kritikk.

Flere frykter nemlig at den Selena Gomez-produserte serien glorifiserer selvmord, og kan føre til smitteeffekt.

- Jeg er ganske sikker på at denne scenen er uten sidestykke det drøyeste som ligger på Netflix. De kan umulig ha lyttet til medisinske eksperter. Når man snakker om medieomtale av selvmord, finner man at jo mer man går i detalj, jo sterkere er potensialet for smitte, har kommunikasjonssjef i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson, tidligere uttalt til Dagbladet.