Slik blir den nye sesongen av «Broen»

Saga blir samboer, Martin sørger over sin døde sønn - og et dødelig virus sprer seg. Nå er det klart for andre sesong av «Broen».

BROEN 2: Det er knytta store forventninger til oppfølgeren av den populære dansk-svenske serien. Foto: Carolina Romare / SVT
BROEN 2: Det er knytta store forventninger til oppfølgeren av den populære dansk-svenske serien. Foto: Carolina Romare / SVTVis mer

- Ja, hvordan tror du det går? Tror du det blir problemfritt?

Det er skuespiller Sofia Helin (41) som er på tråden. Hun har akkurat røpet at hennes rollefigur Saga Noren i «Broen» flytter sammen med sin kjæreste i den nye sesongen, og fått i retur det hun antakelig klassifiserer som dagens teiteste spørsmål:

Hvordan går det, egentlig, når TV-seriens forknytte, hyper-rasjonelle regelrytter av en politikvinne blir samboer?

- Det blir fullt av problemer, avklarer hun.

Ubehagelig Første sesong av den dansksvenske samproduksjonen ble en kjempesuksess i hele Skandinavia og har avfødt både en meksikansk-amerikansk og en fransk-britisk nyinnspilling. Søndag viser svensk og dansk TV første episode av sesong to, i kveld er det vår tur.

Denne gangen dukker det ikke opp noe lik på Øresundbroen, men handlingen innledes av at et skip går på grunn under den. Uhyggen kommer raskt når et dødelig virus blir spredd.

- Det er et stort, vanskelig, underholdende og virkelig ubehagelig kriminalmysterium, hevder Kim Bodnia, som spiller Saga Norens danske politimotpart, Martin Rohde.

Enormt deprimert - Martin er gått fra å være en hverdagsperson med håp i livet, til å bli et ensomt menneske ute av stand til å behandle sin egen sorg. Han får lov til å fortsette i politiet, men bor alene på et hotellværelse og kommer ingen vei i livet. Han får både psykologen og sjefen sin til å tro at han er på bedringens vei, men som det ekte mennesket han er, lyver han for seg selv. Han er psykisk syk og enormt deprimert, sier Bodnia.

- Hvordan er det å spille en figur som befinner seg på et så mørkt sted i livet?

- Det er gull for en skuespiller å kunne dykke ned i en slik voldsom og eksplosiv verden. Samtidig er det et maraton å spille Martin i hele åtte måneder. Hver dag trener jeg på forskjellige skuespillerteknikker for å ha følelsene på plass og ingrediensene klare. For når kamera ruller kan man ikke sitte og vente på at det skal komme, forklarer dansken.

- Hvordan utvikler Saga Noren seg, Sofia Helin?

- Hun kan jo ikke utvikle seg, annet enn rent mekanisk. Hun kan ikke få noen sosial kompetanse, hun kan bare lære seg å håndtere situasjon for situasjon, sier Helin.

- Men hun våger nye ting. Og det er en konsekvens av hennes møte med Martin, sier skuespilleren.

Kreativt samarbeid Samspillet mellom de to har fascinert hele Skandinavia, og Helin er full av lovord for Bodnia. De to hadde ikke møtt hverandre før de begynte  å jobbe med «Broen» - nå er de godt kjent.

- Det er et utrolig samarbeid, det er kreativt, fritt, åpent og inspirerende. Og det er en forutsetning for hele prosjektet, sier hun.

- Sofia er suveren. Hun er den rake motsetningen til sin rollefigur, men så dyktig skuespiller at jeg stadig glemmer at hun er Sofia, ikke Saga. Det er fantastisk å jobbe med noen som løfter illusjonen til den blir hundre prosent. En bedre lekekamerat kan man ikke ha, sier Bodnia.

BROEN:  Det er et stort, vanskelig, underholdende og virkelig ubehagelig kriminalmysterium, hevder Kim Bodnia. Foto: Carolina Romare / SVT
BROEN: Det er et stort, vanskelig, underholdende og virkelig ubehagelig kriminalmysterium, hevder Kim Bodnia. Foto: Carolina Romare / SVT Vis mer

Den første sesongen av «Broen» var fysisk anstrengende for skuespillerne. Helin har i en rekke intervjuer snakket om hvordan hun samtidig gjennomgikk en slags personlig krise, delvis utløst av at hun over lengre tid spilte en rollefigur med noe som kan minne om Aspergers.

- Denne gangen har det ikke vært så fysisk hardt, men desto mer anstrengende innad - altså på det følelsesmessige planet. Men det er jo dette jobber med, og brenner for: Å gå inn i smerten, sier hun.

- Har det utløst nye kriser for deg på det personlige planet?

- Nei, den forrige krisen var nok delvis en privat midtlivskrise for min del, du vet, litt sånn «hva skal jeg gjøre med meg selv». Samtidig begynte hjernen min etterhvert å tenke som Saga, jeg ble mer rasjonell selv, det var som en slags ufrivillig kognitiv terapi. Men i ettertid er jeg glad for det. Jeg trengte å bli mer som henne, sier Helin.

Gjør stuntene selv Den nye sesongen byr også på norske Jakob Oftebro - kjent fra «Kon-Tiki» - i en birolle. Han får merkelappen «meget lovende» av Sofia Helin.

- Jeg spiller en som heter Mads. Han er en ung, miljøbevisst aktivist. Og det er egentlig det eneste jeg kan si. Det er en liten, fin birolle. Og veldig gøy å gjøre, sier Oftebro, som har bodd i København siden 2008 og snakker dansk i serien.

- Det krever konsentrasjon. Hvis jeg ikke snakker dansk på ei stund, så blir jeg rusten. Det er akkurat som om man ikke trener kroppen på ei stund, så blir man i dårlig form, sier han.

Oftebro har også gjort stunts i serien.

- Jeg kan ikke si mer om dem enn at jeg gjorde de fleste selv. Litt sånn: «Det ser så lett ut, jeg vil prøve selv»-irriterende type. Jeg tror at hvis du krysser Jackie Chan og Tom Cruise, så har du meg når jeg gjør stunts, sier han.

PAR: I Broen tvinges politiet i Sverige og Danmark til å samarbeide. Foto: Carolina Romare / SVT
PAR: I Broen tvinges politiet i Sverige og Danmark til å samarbeide. Foto: Carolina Romare / SVT Vis mer