ÅPNER: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) åpner skolene fra 2. juni. Video/Foto: NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Skolene åpner for fullt

Slik blir den nye skolehverdagen

Endringene trer i kraft neste uke.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg vet at det ikke er enkelt for skoleledere, barnehageledere og ansatte å skulle snu om på hverdagen en gang til. Dere skal vite at jeg ser hvilken jobb dere har gjort og gjør hver eneste dag! Og så håper jeg at dette blir den siste store endringen i denne omgang. Av hensyn til barna er det ikke riktig å drive etter strengere smittevernregler enn nødvendig.

Fordi utbredelsen av korona i Norge er lav lanserer myndighetene oppdaterte smittevernveiledere for skoler og barnehager. I de reviderte veilederne innføres det et system med fargekoder som skal gi bedre mulighet til å planlegge for ulike scenarier. Den nye trafikklysmodellen skal gjelde utover høsten.

Systemet med «trafikklys» skal gi forutsigbarhet, og mer lik praksis for smittevern i skoler og barnehager over hele landet. Veilederne kan tilpasses ulike smittesituasjoner i samfunnet. For øyeblikket har vi nå et rødt tiltaksnivå i skoler og barnehager, men vi skal til gult etter pinse.

Et gult tiltaksnivå innebærer at enmeterskravet i klasserommet ikke vil gjelde. I praksis betyr det at en hel klasse kan være samlet i klasserommet uansett rommets størrelse, og at flere kan få et fulltidstilbud på skolen.

Skolene kan planlegge ut fra at vi også har et gult tiltaksnivå til høsten. Det blir dermed lettere å allerede nå planlegge en god skolestart.

Selv om barnehager og skoler ikke trenger å holde en meters avstand innendørs på grønt og gult lys, gjelder fortsatt enmetersregelen i resten av samfunnet.

Det har vært en krevende beslutning å ta for den enkelte rektor når han eller hun har vurdert om det bør lettes på smittevernet denne våren. Denne vurderingen er ikke deres ansvar. Det er et ansvar helsemyndighetene må ta. Nå tydeliggjør vi dette.

Det nye fargesystemet innebærer at helsemyndighetene avgjør om tiltak skolene skal ta i bruk skal være i kategorien gult eller rødt eller grønt. Systemet med fargekoder skal gjelde fra tirsdag 2. juni, men skolene har uka på seg til å få alt opp å stå. Vi har nå lav smitte i samfunnet, og svært lav smitte blant barn og unge.

Fredag vil Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet publisere oppdaterte smittevernveiledere på sine nettsider. Selv om vi nærmer oss juni og sommerferie, må vi forberede oss på videre tiltak når skolene starter igjen i august.

Så vet jeg at det er mange spente skolestartere og foreldre der ute. Nå ser det ut til at vi også i år får en skolestart der elevene får møte hverandre og læreren sin første skoledag. Det gleder jeg meg til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer