VINNER: Prosjektet «Adapt», av Team Urbis, ble valt ut som vinneren av i arkitektkonkurransen for det nye regjeringskvartalet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Slik blir det nye regjeringskvartalet

Prosjektet «Adapt» vant arkitektkonkurransen for det nye regjeringskvartalet.

(Dagbladet): Klokka 11 i dag kunngjorde Statsbygg vinneren av arkitektkonkurransen for det nye regjeringskvartalet.

Det var forslaget «Adapt» som ble valgt i finalerunden. Bak forslaget står Team Urbis, som består av Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbeck & Lindheim, Asplan Viak, Haptic Architects, COWI, Aas-Jakobsen, Scenario Interiørarkitekter og Per Rasmussen.

- Det er en ekstremt stor glede å få en sånn melding. Det er et prosjekt som for arkitekter og ingeniører er noe av det gjeveste du kan få. Vi elsker prosjektet, sier Gudmund Stokke, leder for vinnerarkitektene i team Urbis, til Dagbladet.

Nå er det altså deres forslag Statsbygg nå vil gå videre med i arbeidet med nytt regjeringskvartal.

- Vi går til jobben med det største alvor. Vi må bruke alt vi har av kunnskap og kompetanse for å svare på de forventninger som finnes i Oslo og hos kommende generasjoners intelligente regjeringskontorarbeidere. Det er en krevende oppgave, men vi gleder oss veldig til å begynne, sier Stokke.

Administrerende direktør for Statsbygg, Harald Nikolaisen, begrunnet avgjørelsen blant annet ved å vise til ekspertjuryen som plukket ut de to forslagenes vurdering av prosjektene.

- «Adapt» og Team Urbis ble kåret til en klar nummer 1. «Adapt» svarer overbevisende på alle kriteriene for bedømmelse, sa Nikolaisen.

Sju forslag

Innledningsvis var til sammen sju forskjellige grupper bestående av til sammen 49 firmaer, deriblant en lang rekke profilerte arkitektfirmaer, med i konkurransen om utformingen av gigantprosjektet.

UTEOMRÅDE: Slik skal regjeringskvartalet etter planen bli seende ut. Foto: Statsbygg
UTEOMRÅDE: Slik skal regjeringskvartalet etter planen bli seende ut. Foto: Statsbygg Vis mer

I mai ble alle kandidatene presentert. Forslagene ble levert inn anonymt.

I slutten av juni kunngjorde Statsbygg de to forslagene en ekspertjury hadde valgt ut. I tillegg til «Adapt» var også forslaget «Lysning» med i finalerunden.

Bak det forslaget sto team G8+, som består av LPO Arkitekter, A-lab, Radio Arkitekter, IARK, Gullik Gulliksen, Sweco, Norconsult og Dr. Techn. Olav Olsen.

Siden juni har Statsbygg forhandlet med de to vinnerne, og etter en totalvurdering var det altså «Adapt» som ble valgt.

Onsdag ble også ekspertjuryens begrunnelse offentliggjort.

«Det pyramidale bygget ved Johan Nygaardsvolds plass er særdeles godt plassert. Bygget vil gi det nye regjeringskvartalet et samlende uttrykk og et særpreget bygg fra vår tid», heter det i juryens rapport.

Juryen omtaler prosjektet som «meget gunstig å gjennomføre; kostnadsmessig og miljømessig» og peker på at prosjektet også tåler justeringer i det videre arbeidet.

«Juryen anbefaler prosjektet som en klar vinner», lyder dommen.

«Gigantomani»

Men ikke alle har latt seg begeistre av forslagene til regjeringskvartal. Venstre har kalt alle de sju forslagene som ble levert inn for «gigantomani».

- Alle forslagene vil skape et dårligere byrom, spesielt rundt Youngstorget og Møllergata, sa Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, og omtalte det nye regjeringskvartalet som en «stor festning midt i byen».

NYTT: Slik skal det etter planen bli i 2027. Foto: Statsbygg
NYTT: Slik skal det etter planen bli i 2027. Foto: Statsbygg Vis mer

Kritikken ble avvist av Gudmund Stokke, leder for vinnerarkitektene i team Urbis.

- Forslagene gir gode og harmoniske byrom. Sentrum blir finere enn noen gang med en mye større gjennomstrømming for innbyggerne hvor man kan bevege seg. Området blir midt i byens puls med butikker og kafeer i umiddelbar nærhet. De som er redde for dette må sette seg skikkelig inn i prosjektene. Jeg stiller meg helt uenig i den type kritikk fra politikere som finner på slike fyndord, sier Stokke.

Ifølge planene skal byggeprosjektet stå ferdig i 2027, men det forutsetter at arbeidet med skisse- og forprosjektet blir sluttført som planlagt, slik at Stortinget i 2019 kan behandle byggestart og kostnadsrammen for prosjektet.

Under onsdag pressekonferanse sa administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen, at kontrakten mellom Statsbygg og Team Urbis vil bli signert i uke 42. Etter det kan man gå i gang med skisseprosjektet.

- Det er håp om stortingsbehandling i 2019, noe som kan medføre byggestart i 2020, sa Nikolaisen.

OVERSIKT: Slik skal det nye regjeringskvartalet etter planen bli seende ut fra lufta. Foto: Statsbygg
OVERSIKT: Slik skal det nye regjeringskvartalet etter planen bli seende ut fra lufta. Foto: Statsbygg Vis mer