FÅR MER, MEN MINDRE ENN HAN ØNSKET: Lisensnivået går opp for 2016, og NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen får å rutte med. Men han ba kulturministeren om enda mer. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
FÅR MER, MEN MINDRE ENN HAN ØNSKET: Lisensnivået går opp for 2016, og NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen får å rutte med. Men han ba kulturministeren om enda mer. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Slik blir din NRK-lisens for 2016

Kulturministeren gir NRK mer penger. Men ikke så mye som statskanalen ønsker. - Regjeringa kutter NRK, sier SVs Bård Vegar Solhjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Statsbudsjettet foreslår alltid lisensnivået for følgende år. I fjor frøs kulturminister Thorhild Widvey (H) lisensen, og ga ikke NRK ei krone ekstra i lisensinntekter. 

For 2016 får NRK en lisensøkning på 25 kroner, cirka en tredjedel av hva kringkasteren ba om. 

Lisensen for 2016 blir dermed på 2577 kroner per lisens, pluss moms.

I tillegg foreslår regjeringen å øke merverdiavgiftssatsen fra 8 til 10 prosent. Inkludert 10 prosent merverdiavgift vil kringkastingsavgiften utgjøre 2.834,70 kroner i 2016, om forslaget vedtas.

Følg med på Dagbladets direktesending på framleggingen av statsbudsjettet for 2016 her.
-Regjeringa kutter NRK Widvey fikk hun kraftig kritikk for lisenskuttet ifjor, og etter forhandlinger med samarbeidspartiene KrF og Venstre ble lisensen økt med 25 kroner for i år.

Det medførte likevel et reelt inntektstap for NRK, som hadde bedt om 75 kroner mer fra hver lisensbetaler.

Også denne lisensøkninga ligger et godt stykke under kompensasjon for den generelle prisstigninga, og i realiteten medfører dette et betydelig inntektstap for NRK. 

- Regjeringa legger opp til NRK-kutt. Etter en god NRK-melding før sommeren er det dumt at de ikke vil finansiere det sterke NRK de sier de er for. SV vil ta initiativ til samtaler mellom alle partier, med sine på en bred enighet om NRKs framtid, sier Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.

Ba om 70, fikk 25 På forhånd har NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen bedt om 70 kroner i lisensøkning, men kulturministeren gir ham altså et langt lavere beløp. Ingen land i Europa har innbyggere som betaler mer for sin allmennkringkaster enn Norge, men samtidig knapt noe land i Europa en allmennkringkaster med så stor popularitet blant mannen i gata. 

Widvey har lenge varslet at hun er åpen for å bytte ut lisensen med andre finanseringsmetoder, men statsråden har ønsket en gjennomgang av alternativene før hun fatter noen beslutning.

Derfor inneholder statsbudsjettet ingen endring i lisensen som NRKs finansieringsform - det oppdraget har Widvey gitt et eget lisensutvalg, som kan ende med å skrote hele lisensordninga. 

Bekymra En Ipsos-undersøkelse avdekket forholdsvis lav lisensoppslutning i befolkninga, spesielt blant de unge. Ifølge undersøkelsen er lisensmotstanden størst blant dem mellom 30 og 39 år. Hele 44 prosent av landets 30-åringer sier nei til lisens, ifølge tallene. 

- Jeg er bekymra for NRKs finansielle framtid siden det virker som at lisensen mister legitimitet hos neste generasjon seere og lyttere, fortalte Høyres Kårstein Eidem Løvaas om tallene.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer