Slik blir din nye kinohverdag

Norge blir verdens første heldigitale kinoland.

DIGITALT EVENTYRLAND: Tim Burtons «Alice i eventyrland» (her representert ved Matt Lucas' karakterer) blir laget i 3D, og kommer til neste år. Forhåpentlig kan den vises i en perfekt kopi samtidig i Oslo og i flere bygdekinoer.
DIGITALT EVENTYRLAND: Tim Burtons «Alice i eventyrland» (her representert ved Matt Lucas' karakterer) blir laget i 3D, og kommer til neste år. Forhåpentlig kan den vises i en perfekt kopi samtidig i Oslo og i flere bygdekinoer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): - Dette er en historisk dag for norsk kinobransje, sier avdelingsdirektør Jørgen Stensland i Film & Kino til Dagbladet.no.

Han er oppglødd fordi bransjeorganisasjonen nå har inngått en avtale med de fem største studioene i Hollywood, som innebærer at Norge blir det første landet i verden som digitaliserer samtlige kinoer.

Innen 2011 skal arbeidet være fullført. Da vil det ta langt kortere tid fra en film har premiere i byene til de også kan vises på de mange bygdekinoene i landet. Trolig vil det også bety at vinduet fra en film vises i USA til filmen har premiere i Norge også kan bli betydelig mindre.

Neppe dyrere- I dag kan det ta opp til 45 dager fra en filmkopi settes opp i de store byene til den også når de mindre kinoene. På denne tiden kan kopien ha blitt stygg og dårlig, og filmen ha mistet nyhetsverdi, sier Stensland.

Alle salene i Norge (i dag 440 stykker) vil også få mulighet til å vise filmer i 3D. Studioene i Hollywood satser knallhardt på at 3D-teknologien skal trekke folk fra de ulovlige nedlastingstjenestene og inn i kinosalene. I løpet av året kommer det en rekke store animasjon- og spillefilmer i 3D.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer