DEBATT

Bank:

Slik blir du bankeier over natta

Sparebankordningen er en ideell type næringsvirksomhet som det finnes for lite av. Men vi må sørge for at den ikke blir plyndret.

Sparing: Spaltist Knut Jørgen Vie forsvarer sparebankordningen. Foto: urfin / Shutterstock / NTB scanpix
Sparing: Spaltist Knut Jørgen Vie forsvarer sparebankordningen. Foto: urfin / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I media kan man ofte lese sparetips som kan hjelpe deg med å sikre privatøkonomien. Men hva hvis jeg forteller deg at det finnes en sparemåte som kan gjøre deg til bankeier over natta?

Bankene er dårlige på å formidle dette rådet, men hvis du oppretter en konto i en sparebank, får du selve banken med på kjøpet.

For hva vil det si å eie en virksomhet? At man får bestemme over den? Ved å sette penger i en sparebank får du bestemme over den ved at du blir en såkalt innskyter. Innskytere får være med på å velge representanter til det øverste organet i banken, og de er dermed på toppen av hierarkiet i en sparebank.

Å eie en virksomhet innebærer også at man får sin andel av overskuddet. Dette får man ikke direkte som innskyter, men sparebankene ble stiftet som allmennyttige virksomheter, og overskuddet går derfor til lokalsamfunnet som du er en del av. Du får altså din del av overskuddet i form av kultur, idrett og andre gode formål.

Sparebankordningen er en ideell type næringsvirksomhet som det finnes for lite av. Andre typer banker kalles forretningsbanker og drives som aksjeselskap der man kan kjøpe seg eierandeler av banken, og bankens formål er å skape overskudd for eierne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer