Slik blir du flinkere til å skrive

Diktlærerne våre gir fem tips til deg som liker å skrive dikt.

(Dagbladet.no):

Om å rime: Velger man å skrive i bunden form med faste rim- og rytmemønster, er det krevende på en annen måte enn når man skriver frie vers. Kanskje fordi det binder uttrykket mer. Dermed tyr man til nødrim, utgåtte ord (”ei”) og oppstylta setningskonstruksjoner. Kan du rime og få det til å flyte på en måte som minner mer om slik du snakker, blir diktet mer ditt, mer nært pusten og kroppen.

Om humor: Ofte er det vanskelig å være morsom skriftlig, særlig i dikt. Har diktet et poeng, kan det være bra til opplesing. Men poengdikt kan ikke leses mer enn en gang, slik vitser heller ikke er morsomme når man forteller dem for ørtende gang. Et dikt bør helst kunne leses flere ganger.

Om bilder: Ikke skriv fugl. Bestem arten. Ikke skriv stjerner. Finn et stjernenavn det svinger av.

Om klisjeer: Ikke la det bli for mye tårer på kinnene. Tristheten kommer fram på andre måter. Et dikt blir tristere når du får leseren til å bli trist uten å bruke ord som trist eller tårer. Det samme gjelder elsker. Kjærligheten blir ikke heitere om en bruker dette ordet i tid og utide.

Om å forklare: Begrens antall ord, ikke overforklar. Antyd. Komprimer. Ikke undervurder leserne. Om en annen mening enn den du hadde tenkt, kommer fram, så kanskje diktet blir bedre nettopp av den grunn. Det er ikke sånn at planlagte dikt blir gode. Det kan hende at det fins noe inne i deg som har venta på å bli sagt helt til du satte deg ned for å skrive dikt. Da vet du ikke hva du vil si før du ser hva du har skrevet.

Lær mer om å skrive dikt, og send inn egne dikt:

Lykke til!

<B>DIKTLÆRER I: Kristian Rishøi tipser skoleelever om skriving i Skolekammeret.
<B>DIKTLÆRER II: Helge Torvund tipser skrivende i alle aldre i Diktkammeret.