Slik blir DU forfatter

Det har aldri vært lettere.

GJORDE DET SELV: E. L. James, forfatteren bak braksuksessen «Fifty Shades of Grey», ventet ikke på å bli antatt av et forlag da hun skulle utgi den første boka i trilogien. Foto: SCANPIX / REUTERS/Neil Hall
GJORDE DET SELV: E. L. James, forfatteren bak braksuksessen «Fifty Shades of Grey», ventet ikke på å bli antatt av et forlag da hun skulle utgi den første boka i trilogien. Foto: SCANPIX / REUTERS/Neil HallVis mer

(Dagbladet:) Dette er ingen tabloidsak om hvordan du skal gå fram for å bli den neste Jo Nesbø eller Karl Ove Knausgård. Snarere et forsøk på å slå fast at det er absolutt ingenting i veien for at du kan bli forfatter, dersom definisjonen på forfatter er en som har skrevet og fått utgitt en bok.

Det har aldri vært lettere. Du trenger knapt å kunne skrive.

Lesebrett og nettbokhandler har gjort det enkelt å distribuere bøker, og det finnes massevis av selvpubliseringstjenester for ebøker. Amazons Kindle Direct og iBooks Author er to eksempler. Vil du helst ha boka på papir, er heller ikke det vanskelig, bare dyrere. Mange oppdragsforlag hjelper forfattere med å utgi bøkene sine selv.

«Egenpubliseringen har blitt en faktor man må regne med», slår Øyvind Prytz fast i Kulturrådets ferske rapport «Litteratur i digitale omgivelser». Han hevder at egenpubliseringen er med på å endre strukturene i bokbransjen, og viser blant annet til at hele sju av 25 titler på New York Times? bestselgerliste for ebøker i august i fjor var egenpubliserte.

Dernest har flere internasjonale forlag opprettet egne tjenester for selvpublisering, som for eksempel Penguins Author Solutions. Du trenger ikke lenger gå og vente på å bli antatt, dersom du vil utgi en bok.

Så, kan Aschehoug og Gyldendal bare gå og legge seg (ned)? Overhodet ikke, skal vi tro den bestselgende amerikanske forfatteren John Green. Under en prisutdeling nylig, brukte han takketalen til et flammende forsvar for forleggerne, ifølge avisa The Guardian.

- Uten redaktøren min ville den første boka mi vært uleselig, sa han, og kalte ideen om at framtidens forfattere vil gjøre alt på egenhånd, for «bullshit».

Kanskje var det noe slikt forlagsmannen Bjarne Buset ville påvise, da han nylig utga ei bok under pseudonymet Vera Lie. Manuset skal ha blitt refusert av seks forlag, før han bestemte seg for å utgi det selv. Etter at boka fikk en treer i VG, stod han fram i Dagens Næringsliv, der han blant annet mente å ha bevist at forfatterne fortsatt trenger forlagene.

- Det er kjempegøy å selvpublisere, men prøv å få noen til å bry seg om det du har skrevet, sa han.

Men Buset fikk vitterlig noen til å bry seg, riktignok etter å ha jobbet litt for det. Han fikk spalteplass og anmeldelser i flere aviser (deriblant slakt i denne), boka var bare ikke bra nok. Der har han ingen andre enn seg selv å skylde på. For selv om vi ennå mangler norske eksempler, viser internasjonale gigantsuksesser som «Fifty Shades of Grey» at det er mulig å lykkes med selvpublisering. Du bør bare ikke gjøre det helt på egenhånd.

- Problemet med selvpublisering er at det er veldig lett å gjøre det dårlig, sa forfatteren Polly Courtney til the Guardian nylig. Hun likte ikke chick lit-båsen forlaget plasserte henne i. Derfor valgte hun å ta kontrollen selv, men skaffet seg et lite lag med folk som fikser oppgaver som omslagsdesign, markedsføring, og viktigst — redigering.

Smart. For med dagens utgivelsesrate er det ikke mange flere bøker vi trenger, det er flere gode bøker. Og å finne fram til dem i mengden av dårlige.