Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten:

Slik blir du kvitt kolibrier i hagen

Om ingen av de nevnte strategiene fungerer, er du nødt til å gå drastisk til verks.

UVESEN: Mange hageeiere fortviler, og kvier seg for å gå ut av huset når kolibriene er på tokt. Foto: NTB Scanpix
UVESEN: Mange hageeiere fortviler, og kvier seg for å gå ut av huset når kolibriene er på tokt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange i Norge gleder seg over hetebølgen, men med varmere vær kommer også uønskede gjester hit til landet. Kolibrier hører ikke hjemme i norsk fauna. Allikevel melder stadig folk i Sør-Norge om kolibrier i hagen. Kolibrier er verdens minste fugler og kan stå stille i luften takket være sine raske vingeslag. Når de tapper blomster for nektar ligner de på humler. Disse små, ekle fuglene er uønskede skadedyr i norske hager men kan av og til opptre i store mengder, der de saumfarer blomsterbed og frukttrær. Mange hageeiere fortviler, og kvier seg for å gå ut av huset når kolibriene er på tokt. Heldigvis finnes det måter å kvitte seg med disse fjærkledde vepsene på.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

1. Fjern alle blomster i hagen din. Effektiv bekjempelse handler alltid om å fjerne skadedyrenes livsbetingelser. Kolibrier lever av blomsternektar, og en hage uten blomster vil ikke tiltrekke seg store mengder kolibrier. Kjøp en hekkesaks og fjern alle blomster i bedene. Husk også på å grave opp tulipanløker og stauderøtter, og fell alle frukttrær, slik at hagen blir fri for blomstrende planter.

2. Unngå røde gjenstander. Kolibrier tiltrekkes av sterke farger, og særlig fargen rød. Dette fordi fargen minner dem om kronbladene på blomstene de spiser av. Av den grunn er det viktig å få oversikt over alle røde gjenstander i hagen. Mindre gjenstander bør fjernes, mens større gjenstander kan males i andre farger som brun og grå. Dessverre kan også kolibrier oppdage røde gjenstander inne i huset, og det finnes mange eksempler på at en rød sofapute får kolibrier til å fly inn åpne vinduer. En kolibri i huset er det ultimate marerittet. Gjem derfor røde ting i skuffer og skap.

3. Pass på at naboene ikke mater kolibriene. Man skulle kanskje ikke tro det, men det finnes faktisk en del hageeiere som mater kolibrier med sukkervann i spesiallagde matere. Dette er svært uheldig, og gjør at hager i nærheten lett vil få et kolibriproblem. Ta en liten runde i borettslaget og spør dine naboer rett ut om de mater kolibrier. Om du ikke føler deg trygg på at de svarer oppriktig er det fullt mulig å ta en liten titt i hagene deres på nattestid, så lenge de ikke ser det. Det skader ikke å være litt nabokjerring i blant.

4. Skaff deg noen rovdyr. Kjempeedderkopper som australske hjulspinnere lager store spindelvev i hagen som kolibriene fanges i, mens knelere er store rovinsekter som står urørlige på blomstene og venter på sitt bytte. Har man nok av disse i hagen, vil man bli kvitt de fleste kolibriene relativt raskt. Dessuten er de jo morsomme dyr å ha i hagen på sommeren. Ulempen er at de ikke tåler norske vintre, og må holdes i innendørs terrarier fra oktober til april. Katt kan også gjøre samme nytten.

5. Bruk hov og vannbøtte. Om ingen av de nevnte strategiene fungerer, er du nødt til å gå drastisk til verks. Bruk en sommerfuglhov til å fange kolibrier og drukne dem i en bøtte med vann. Kolibriene er vanligvis døde i løpet av et halvt minutt under vann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!