NY OG HOT FRA USA: «Manualen» sammenliknes med Tarantino og får gode anmeldelser. Shane Khun (46) har allerede skrevet oppfølgeren. I dag deltar han på to arrangementer på Krimfestivalen i Oslo.Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
NY OG HOT FRA USA: «Manualen» sammenliknes med Tarantino og får gode anmeldelser. Shane Khun (46) har allerede skrevet oppfølgeren. I dag deltar han på to arrangementer på Krimfestivalen i Oslo.Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer

Slik blir du leiemorder

Denne krimromanen er nærmest en ABC for leiemordere.

Hovedperson: John Lago Alder: 25 år Yrke: Leiemorder Status: Siste oppdrag

Med «Manualen» har Shane Kuhn skrevet lærlingenes håndbok — i å bli profesjonell leiemorder. Regel nummer én: Opptre nøytralt.

- John er den perfekte leiemorder fordi drapene er business for ham. Han tar ikke unødvendig risiko, han følger protokollen og overlever, sier forfatter Shane Kuhn som deltar i to arrangementer på Krimfestivalen i Oslo i dag.

Han har 20 års bakgrunn fra film- og reklame fra Los Angeles — en ganske så kynisk verden — og har jobbet for Universal, Paramount og Sony.

«Manualen» omtales som boka som får «Pulp Fiction» til å minne om en Disney-film», og Quentin Tarantino er definitivt ikke langt unna.

Svart humor Hovedpersonen har vært ansatt i Human Resources Inc. siden han var tolv. Filosofien bak firmaet er praktikantposter — et perfekt skalkeskjul for en leiemorder.

Volds- og drapsscene er absolutt drøye, men også komiske.

- Humor skaper beskyttelse for lesernes psyke, til å ta inn universet og «all that heavy stuff», sier han. Kuhn elsker mørke, skrudde univers og karakterer.

- Men hvorfor vil folk lese om leiemordere?

- Fra naturen side er vi ikke så langt unna dyrene. Vi er predatorer som pleide å gå ut for å drepe det vi skulle spise. Predator-aggresjonen ligger i oss selv om vi spiser på fine restauranter og bor på hoteller som dette, sier han på The Thief-hotell på Tjuvholmen i Oslo

Målskriven «Målskiven» for John Lagos siste oppdrag er en styrtrik, gjennomkorrupt, bevoktet advokat.

Men manualen viser seg å være noe utover «Leiemorderens ABC». Her ligger muligens Johns behov for renselse og drømmen om et nytt liv, kanskje til og med sammen med en kjæreste. For ja, leiemorderen har et menneskelig ansikt. .

-Jeg elsker sammensatte karakterer, for slik er jo mennesker. Også profesjonelle drapsmenn kan være mennesker som lengter  etter kjærlighet.
Rennesteinsunge Drapsmaskinen får lesernes sympati.

For mora hans, dopselger, ble skutt med gutten i magen. Faren forsvant. Fosterforeldre og ungdomsanstalter utsatte ham for all verdens dritt, før han blir plukket opp av Bob, sjefen for Human Resources Inc, i et ungdomsfengsel.

- Barn som ham havner i ungdomsfengsel i USA. Det er akkurat det som skjer dessverre.

- Kjenner du noen leiemordere?

VEKKER OPPSIKT: Boka han har skrevet er ulik mange andre krimbøker, og den neste boka om leiemorderen John Lago er allerede levert til forlaget. Ellers har Shane Kuhn flyttet etter 20 år i Los Angeles og skal skrive flere bøker - ikke jobbe med film. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VEKKER OPPSIKT: Boka han har skrevet er ulik mange andre krimbøker, og den neste boka om leiemorderen John Lago er allerede levert til forlaget. Ellers har Shane Kuhn flyttet etter 20 år i Los Angeles og skal skrive flere bøker - ikke jobbe med film. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Nei, men i Los Angeles hadde jeg en bekjent som var snikskyter i Navy Seals. En hyggelig fyr.

- Er det på noen måte slik at også du kunne ha blitt leiemorder?

- Det ville nok være interessant å sette opp scenarioer og «bli kjent med fienden». Men selve drepinga, ja, det er der moroa slutter. Jeg er lite voldelig. Som barn var jeg med min far på jakt. Han er en jeger, jeg er det ikke. Siden jeg synes det er vanskelig å skyte ei and, tror jeg det ville bli veldig vanskelig å drepe et menneske.

- Du har jobbet med film i veldig mange år. Fortsetter du nå å skrive bøker?

- Ja, jeg har 100 prosent fokus på å skrive. Jeg ville bort fra film - og over til å skrive historier. Akkurat der ser du kanskje en parallell mellom meg og hovedkarakteren. Jeg ville ha et annet liv enn det jeg hadde.  Jeg var lei av å ha sjefer og gjøre ting for andre folk - ikke for meg selv - som John.

- Du virker veldig målbevisst?

- Når jeg vil noe er jeg totalt fokusert. Jeg vil virkelig ha det jeg ønsker meg. Jeg må oppnå det målet. Jeg må enten dø eller være forfatter, he-he. Nei da, så ille er det ikke. Men jeg er lidenskapelig, og jeg er en hardere sjef for meg selv enn noen annen sjef kan være. Det kommer fra min tyske far. For ham kunne ingen ting bli godt nok. Man måtte alltid prøve hardere. Det er bra, men...ja, du forstår. Men han sørget i alle fall for at jeg aldri gir opp og jobber hardt, sier Shane Kuhn.

- Har du noen boktips i anledning Krimfestivalen og gjerne et par filmtips også?

- «The Killer Inside Me» av Jim Thompson fra 1952 og «Out of Sight» skrevet av Elmore Leonard.  Min favorittfilmer er «Heat» med Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer|fra 1995 og «Layer cake» med Daniel Craig fra 2004.