KOMMENTARER

Barn og lystlesing

Slik blir en lesehest til

En ting er å kunne lese «Lise ser sel» i norskboka, noe ganske annet er å få lyst til å lese når du ikke må.

LYSTLESING: Det er når du begynner å lese for moro skyld, at du virkelig har knekt den berømmelige lesekoden. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX
LYSTLESING: Det er når du begynner å lese for moro skyld, at du virkelig har knekt den berømmelige lesekoden. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hva er det som får ungene til å lese? Sånn på ordentlig, med lommelykt under dyna når de egentlig har fått beskjed om å slukke lyset fordi det er skole i morgen?

En ting er å kunne lese «Lise ser sel» i norskboka, noe ganske annet er å få lyst til å lese når du ikke må. Det er da du virkelig knekker den berømmelige lesekoden.

Bjørn Gabrielsen, bokanmelder i Dagens Næringsliv, ropte varsku i en kommentarartikkel i romjula. Han tror dagens unger har for lite tid til å kjede seg, og for lite tid til å komme på å plukke opp ei bok, særlig en klassiker av typen eldre generasjoner leste i barndommen. Ipaden fikk mye av skylda. «Nesten ingen barn åpner en ukjent bok uten bilder hvis anledningen til å se på en skjerm er til stede», skriver han.

Og når den oppvoksende generasjon ikke koser seg med «Skatten på sjørøverøya», «De tre musketerer», «Greven av Monte Cristo», «Den hemmelige hagen» og «Hardy-guttene» (!), slik som vi gjorde, mister de den klassiske dannelsen som vi har hatt med oss gjennom flere nettbrett-frie generasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer