SVAK KRONEKURS: gjør at feriehandlingen ikke er like billig som den en gang var. Det finnes imidlertid noen ting du kan gjøre for å spare penger, skriver Elin Reitan. Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/NTB Scanpix
SVAK KRONEKURS: gjør at feriehandlingen ikke er like billig som den en gang var. Det finnes imidlertid noen ting du kan gjøre for å spare penger, skriver Elin Reitan. Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/NTB ScanpixVis mer

Ferie:

Slik blir ferieshoppingen billigere

Nordmenn taper unødvendig mye penger på dette.

Meninger

Med svak kronekurs blir ikke feriehandlingen like billig som den en gang var. Du kan imidlertid spare mye på å kreve tilbake momsen på det du handler. Noe langt fra flertallet gjør.

Spaltist

Elin Reitan

er forbrukerøkonom i Nordea.

Siste publiserte innlegg

Selv om dette ikke er en krevende prosess, er det litt styrete. Men dersom du handler en del er det absolutt verdt det. Her er en steg for steg beskrivelse av hvordan du kan få tilbake momsen:

Si at du vil handle taxfree. Det er i butikken der du handler varen at selve prosessen starter. Mange, men ikke alle, butikker tilbyr deg taxfree shopping. Disse har gjerne et med «Tax free shopping», i for eksempel vinduet eller på et skilt ved kassen. Du må ofte selv si fra at du ønsker at du ønsker å få tilbake momsen. Ekspeditøren vil da fylle ut et skjema, og feste denne til kvitteringen din.

Kalkulator: Så mye kan du få tilbake http://www.globalblue.com/tax-free-shopping/refund-calculator/

Oppsøk tollvesenet for stempel. Neste steg i prosessen finner sted på flyplassen. Her må du oppsøke tollvesenet, eller egne skranker for momsrefusjon der dette finnes, for å få et stempel. Det er viktig at produktene ikke er brukt. Sørg også for å komme til flyplassen i god tid før flyet ditt går, slik at du rekker å få gjort alt du skal.

Få pengene tilbake. Siste steg i prosessen er å få pengene tilbake. Det lønner seg å spørre butikken der du handler varen om hvordan du går frem for å få tilbakebetalt merverdigeavgiften, men det kan i utgangspunktet gjøres på to måter:

1. Ved å oppsøke private agenter som tilbyr tilbakebetaling av penger på flyplassen, som for eksempel Global Blue (forutsetter at butikken du har handlet varen i har en avtale med disse)

2. Legge kvitteringene i en adressert konvolutt, og sende disse til for eksempel Global Blue

Da Norge står utenfor EU kan vi handle taxfree i nesten samtlige europeiske land, men ikke i Norden. Uansett om du har tenkt å kreve momsen tilbake eller ikke så lønner det seg å være oppmerksom på at det er grenser for hvor store verdier du kan ta med deg fra utlandet, uten å betale toll og avgifter. Mitt inntrykk er at mange ikke er klar over dette.

Har du vært utenfor Norge i mer enn 24 timer kan du ta med deg varer for inntil 6.000 norske kroner, toll- og avgiftsfritt. Har du vært borte mindre enn 24 timer kan du imidlertid bare ta med deg varer for inntil 3.000 kroner, uten å betale toll og avgifter.