Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik blir framtidas musikkindustri

Spør eksperten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet.no): Trenger man egentlig plateselskaper? Vil cd\'ene dø ut? Hvordan skal artistene få betalt i fildelingens tidsalder?

Svarene på blant annet disse spørsmålene skal musiker og teknologientusiast Gerd Leonhard gi på et seminar under Bylarm i Tromsø, som starter i dag. Nå kan du også spørre om det du lurer på om framtidas musikkindustri.

MySpace-feber

Å distribuere musikk over nett er fortsatt et relativt nytt fenomen, og distribusjonsformen er fortsatt full av barnesykdommer.

Sikkert er det uansett at platebransjen er i en tid med voldsomme endringer.

Bodø-musikeren Magnus Eliassen (også han Bylarm-aktuell) er en av dem som har fått nyte fruktene av nettrevolusjonen, gjennom MySpace.com. Etter å ha lagt ut flere av sine egne låter på nettstedet, fikk han plutselig spillejobber i Los Angeles.

- Det er jo 50 millioner brukere der og mange av disse er jo «vanlig personer». Det er veldig populært, spesielt blant ungdommer i USA. Veldig mange har store deler av det sosiale livet sitt på MySpace. Og hvis du har veldig mange brukere av et slikt samfunn eller community, så er det lettere å få kontakt med lytterne sine, fortalte han til NRK i midten av januar.

Bransjeveteran

FRA CD TIL MP3?: The Arctic Monkeys blir ofte hyllet som en spydspiss i den digitale musikkrevolusjonen. Selv hevder de at de aldri brukte nettet aktivt i markedsføringen av bandet. FOTO: SCANPIX/AP
FRA CD TIL MP3?: The Arctic Monkeys blir ofte hyllet som en spydspiss i den digitale musikkrevolusjonen. Selv hevder de at de aldri brukte nettet aktivt i markedsføringen av bandet. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Men hvor totalforandret kan bransjen bli? Og hvor viktig er egentlig salg av digitale musikkfiler, fildeling og mobilmusikk i dag?

Leonhard er direktør for flere selskaper som jobber med underholdningsindustri og nye medier.

Han har også skrevet den kritikerroste boka «The Future of Music», og er en ivrig kommentator på sitt eget nettsted gerdleonhard.net.

Leonhard har jazzutdanning fra Berklee College of Music, og som gitarist har han blant annet varmet opp for Miles Davis.

Husk at du må skrive spørsmålene på engelsk!

SVARER DEG: Akademiker og musiker Gerd Leonhard.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!