Slik blir Harald Zwarts «Karate Kid»

Mye er endret fra originalen.

SPILLES INN PÅ NY: 1984-filmen med Ralph Macchio er høyt skattet av mange som vokste opp på 80-tallet. Nå kommer en nyinnspilling, der store deler av plottet er endret.
SPILLES INN PÅ NY: 1984-filmen med Ralph Macchio er høyt skattet av mange som vokste opp på 80-tallet. Nå kommer en nyinnspilling, der store deler av plottet er endret.Vis mer

||| (Dagbladet.no): Mye har vært sagt og skrevet om at Hollywood-stjernen Will Smith skal produsere en ny versjon av «Karate Kid», som norske Harald Zwart regisserer.

Filmen kommer ut i løpet av 2010, og nå har nettstedet Moviehole fått fatt på flere detaljer om filmens manus, skrevet av Chris Murphy.

Om Movieholes opplysninger stemmer, kommer vi til å få en nyversjon som skiller seg kraftig fra originalen.

Endret navn
Historien begynner når alenemoren Sherry får tilbud om å bytte jobb til Kina-kontoret, fordi arbeidsplassen i USA sier opp alle medarbeiderne sine.

Hun velger å takke ja, og tar med seg sønnen Dre (hovedkarakteren het Daniel LaRusso i originalen), spilt av Jaden Smith, til Bejing.

Dre er en normal ung gutt med forkjærlighet for dataspill, men møtet med Kina byr på et kultursjokk. Siden han heller ikke kan kinesisk, blir Dre et lett bytte for de lokale bøllene.

Helt til vaktmesteren en dag ser ham spille et av slåssespillene på nintendoen - og bestemmer seg for å lære ham litt om ekte kampsport også.

Ond lærer
Vaktmesteren er selvsagt Mr. Han (Mr. Miyagi i originalen), denne gangen spilt av Jackie Chan. Han lykkes forhåpentlig både i å lære Dre opp i kampsport og i kinesisk.

REGISSØR: Harald Zwart spiller inn filmen i Kina. FOTO: SCANPIX
REGISSØR: Harald Zwart spiller inn filmen i Kina. FOTO: SCANPIX Vis mer

Skurken i historien - kalt John Kreese i originalen - heter Li Quan Ha her. Ved hjelp av brutale metoder driver han sin kampsportskole, der han lærer opp barn fra 3-årsalderen og oppover.

Det har tidligere vært spekulert i at tittel på filmen kom til å bli endret til «Kung Fu Kid», men Zwart understreket overfor Dagbladet.no at dette ikke er bestemt ennå.

- Kung-Fu kid er arbeidstittel vi bruker i Kina.  Kung-Fu er jo som kjent kinesisk. Karate er japansk, skrev Zwart i en e-post. 

Har respekt
Det er sikkert ulike oppfatninger om at historien i nyversjonen avviker så mye fra originalen, men kilder nær produksjonen sier til Moviehole at mye av tonen fra 1984-filmen - for eksempel humoren - er bevart.

Nettsidens skribent sier han har sett like mye fram til filmen som til svineinfluensa, men at det er mer spennende med en versjon som ikke er en blåkopi av klassikeren.

Zwart har tidligere uttrykt respekt for at det er mange som har et sterkt forhold til «Karate Kid».

— Det er jo et ikon av en film og det er klart jeg går inn i prosjektet med respekt. Da jeg hørte Will (Smith) og Sonys entusiasme for prosjektet ble jeg overbevist. Dette kan definitivt gjøres igjen for et helt nytt publikum, skriver Zwart i en e-post fra Los Angeles.

HAR HOVEDROLLEN: Will Smiths sønn Jaden. FOTO: SCANPIX/AP
HAR HOVEDROLLEN: Will Smiths sønn Jaden. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer