Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik blir Jo Nesbøs nye krimbok

- Mettet med bibelske referanser og kristne symboler.

BIBELSK SYMBOLIKK: Jo Nesbø er klar med ny krimroman i mars. Den vil bli full av bibelske referanser, ifølge redaktøren hans. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BIBELSK SYMBOLIKK: Jo Nesbø er klar med ny krimroman i mars. Den vil bli full av bibelske referanser, ifølge redaktøren hans. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) Bibelske referanser er hett stoff for krimsnekkerne om dagen. Ikke bare for skaperne av TV-serien «Mammon», men også for Norges krimkonge nummer én, Jo Nesbø.

«I tidligere romaner som Rødstrupe og Frelseren har Nesbø brukt mye bibelsk symbolikk, men i Sønnen er det enda mer gjennomført. Romanen er mettet med bibelske referanser og kristne symboler», skriver Nesbøs redaktør i Aschehoug, Øyvind Pharo, i en artikkel i forlagets vårkatalog, som ble lansert i dag.

Bibelske navn
Nesbøs nye roman, «Sønnen», kommer til en bokhandelpall nær deg 19. mars. Det blir en frittstående Nesbø-krim, uten Harry Hole.

Forfatteren har tidligere røpet at boka skal handle om den unge narkomane Sonny Lofthus, som sitter i fengsel for en rekke forbrytelser han ikke har begått. Han tilstår andres lovbrudd og drap, i bytte mot narkotika.

Ifølge Pharo får boka også en annen hovedperson, den middelaldrende politietterforskeren Simon Kefas. Navnet spiller på Bibelens Peter, Jesu mest betrodde disippel, som skal ha flere likhetstrekk med Nesbøs hovedperson enn navnet.

«Denne Simon Kefas er klippefast i sin tro, men også en som søker bekreftelse gjennom hell og lykke i spill og gjennom å mestre utfordringer og risiko», skriver Pharo om Nesbøs hovedperson, som skal være en «tørrlagt» spillavhengig.

En «tidligere Økokrim-etterforsker, nå degradert til mindre prestisjefylt drapsetterforsking», som har mye å bevise.

Menneskesønnen
Simon Kefas har dessuten personlig tilknytning til Sonny, som er sønn av hans' avdøde venn og politikollega, Ab Lofthus - også et navn som bærer bud om bibelske referanser. Ab Lofthus begikk selvmord da sønnen var 16 år, og avslørte samtidig at han hadde vært informant for heroinligaer og menneskesmuglere. Hendelsen ble ødeleggende for Sonny, som Pharo beskriver slik:

«Han er profesjonell syndebukk, i kristne termer soner han for andre. Han blir Menneskesønnen.»

Travelt år
Produksjonsselskapet Warner Bros har allerede kjøpt filmrettighetene til «Sønnen», som er Nesbøs tolvte krimroman.

Forfatteren blir en travel mann i år. Han har også et helt nytt krimunivers på gang, som starter med boka «Blood on Snow». Den skal etter planen også komme ut i år.

I tillegg ble det i dag kjent at han jobber med en moderne omskriving av Shakespeares kjente stykke «Macbeth», som skal komme ut i forbindelse med 400-årsjubileet for dramatikerens død i 2016.