DEBATT

Slik blir konfirmasjonen billigere

Foreldre bruker i gjennomsnitt 36.000 kroner på konfirmasjonen. Her er åtte grep for å kutte regninga.  

DYRT RITUALE: - En undersøkelse vi gjennomførte i fjor viser at norske foreldre bruker i gjennomsnitt 36.000 kroner på konfirmasjonen, dersom konfirmantens antrekk og gave regnes inn.
 Dette kan være en tung utgift å bære for en familie, spesielt om dette er et ritualet skal gjentas flere ganger, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
DYRT RITUALE: - En undersøkelse vi gjennomførte i fjor viser at norske foreldre bruker i gjennomsnitt 36.000 kroner på konfirmasjonen, dersom konfirmantens antrekk og gave regnes inn.  Dette kan være en tung utgift å bære for en familie, spesielt om dette er et ritualet skal gjentas flere ganger, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norske foreldre smører på når de arrangerer konfirmasjon. En undersøkelse vi gjennomførte i fjor viser at norske foreldre bruker i gjennomsnitt 36.000 kroner på konfirmasjonen, dersom konfirmantens antrekk og gave regnes inn.

Dette kan være en tung utgift å bære for en familie, spesielt om dette er et ritualet skal gjentas flere ganger. Og det kanskje bare med noen få års mellomrom. Noen går så langt at de tar opp forbrukslån for å finansiere den spesielle dagen. Det er galskap spør du meg.

Her er noen tips til grep du kan ta for å redusere utgiftene til konfirmasjonen:

Planlegg: Stress har en tendens til å gjøre konfirmasjonen dyrere. Begynn derfor planleggingen tidlig. Å spare til konfirmasjonen er også lurt. Begynner du å legge av penger i god tid er det ikke de store månedlige beløpene som skal til før du er i mål.

Ta pengepraten: Forventningspress har en tendens til å gjøre konfirmasjonen mer kostbar. Forklar konfirmanten hva det koster å invitere til fest, og hvorfor dere må prioritere som dere gjør. Det er godt mulig hun eller han forstår mer enn du tror. Dessuten har denne praten en tendens til å redusere de generelle pengekonfliktene mange tenåringsforeldre opplever.

Hold festen hjemme: I dag er det ikke uvanlig at konfirmasjonen feires i et leid lokale. Dette er kostbart. Det er langt billigere, og minst like koselig, å flytte litt rundt på møblene i stua og dekke opp et langbord.

Server hjemmelaget mat: Hjemmelaget mat smaker gjerne bedre enn cateringmat. Dessuten er det langt billigere å lage maten selv. Be venner og familie om hjelp til matlaging og kakebaking, og få venner til å servere så kan du selv slappe av på den store dagen.

Pynt selv: Pynt med blomster fra hagen eller kvister og kongler fra skogen. Du kan eventuelt kjøpe noen blomsterbuketter og fordele de i små vaser nedover midten av bordet. Det er både trendy, fint og billig.

Velg elektroniske løsninger: Det kan være mye å spare på å sende ut invitasjonen digitalt fremfor å få de skrevet ut på dyrt papir og sendt i posten. Du kan også sende takkekortet digitalt.

Ta bildene selv: Dersom du har et kamera av grei kvalitet, samt tar bildene ute i fint dagslys med en fin bakgrunn er det store sjanser for at du selv foreviger den store dagen på en god måte.

Gi bort arvegods: Arvegods er fint å gi bort og er både trendy, miljøvennlig og nostalgisk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer