<strong>TAPER:</strong> Kulturminister Thorhild Widvey (H) må innse at mange av hennes kuttforslag i kulturbevilgninger blir reversert av KrF og Venstre.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TAPER: Kulturminister Thorhild Widvey (H) må innse at mange av hennes kuttforslag i kulturbevilgninger blir reversert av KrF og Venstre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Slik blir kulturbudsjettet

Tap på tap for kulturministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sentrumspartiene og regjeringen ble fredag formiddag enig om et statsbudsjett for neste år.

Budsjettet inneholder en rekke endringer i kulturpolitikken regjeringen egentlig ville føre. Kutt i pressestøtte, støtte til litteraturhusene, samiske aviser, kulturtilbud for eldre og NRK reverseres av KrF og Venstre.

Dette er neste års kulturbudsjett:

Avisene reddes Thorhild Widvey (H) har arbeidet hardt for å rettferdiggjøre et kutt på 50 millioner i den statlige støtten til produksjon av papiraviser. Det har hun fått skarp kritikk for, med spådom om en svært tøff vinter politisk sett.

Arbeidet med å kutte i pressestøtten er forgjeves.

Slik som varslet
, rikket ikke KrF og Venstre seg en tomme på denne saken, og kuttforslagene droppes. Dette var kuttforslag som både irriterte og provoserte sentrumskameratene i KrF og Venstre. Partiene uttalte i forkant av forhandlingene at kuttene Widvey foreslo ikke kom på tale.

De fikk altså viljen sin.

Økt lisens NRK har opplevd en massiv økning i lisensinntektene de siste årene. 80 prosent har lisensen økt på 13 år. Denne trenden ville regjeringen snu.

Men også her tapte Widvey og co. NRK får 25 kroner mer i lisens fra hver lisensbetaler neste år. Varslede kutt på 300 millioner kan trolig legges på is av NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen.

Litteraturhusene fredes Regjeringa gikk også inn for et kutt på 6-7 millioner i bevilgninga til landets tre litteraturhus neste år. Dette har mange reagert på som stikk i strid med regjeringens egentlige politikk om å støtte private kulturinitiativ.

Kuttene til litteraturhusene i Oslo, Bergen og Fredrikstad reverseres.

Kultur til eldre - allikevel De rødgrønne etablerte et kulturtilbud for eldre kalt den kulturelle spaserstokken. Ordninga var et spleiselag mellom Kulturdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet og kostet 30 millioner kroner i året.

De millionene ville regjeringen bruke andre steder, men stanses av KrF og Venstre. Dermed vil landets eldresentre fortsatt få besøk av artister og skuespillere som opptrer for dem.

- KrF og Venstre redder kulturen Kulturpolitisk talsmann i SV, Bård Vegar Solhjell, sier det er sentrumspartiene som igjen avverger et katastrofebudsjett for norsk kulturliv.

- Bildet er at KrF og Venstre avverger de verste kuttene. Men det snur ikke retninga. I stedet for stort steg i feil retning, er det nå et litt mindre steg i feil retning, sier han og legger til:

- Det blir lite offensiv kulturpolitikk av at kutt til medier og kultur på reddes hver høst. Dette viser en regjering som ikke prioriterer kultur, sier Solhjell.

Solhjell får støtte fra tidligere regjeringsmakker Arild Grande i Arbeiderpartiet.

- Gledelig at sentrumspartiene retter opp de verste kuttene. Spesielt det fatale grepet om å legge ned den kulturelle spaserstokken, sier han.

- Men KrF og Venstre kunne fått til mye mer av sin politikk ved å samarbeide med oss.

Dagbladet vet at det fra Arbeiderpartiets side jobbes hardt for å bruke kultur som et område å få til et generelt bedre samarbeid med sentrum på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer