Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik blir kveldens operagalla

Klarer pantomimikeren å forføre Ingrid Bjørnov? Se panoramabilde fra salen!

SE BILDESERIE HER

(Dagbladet.no): Det er ingen tvil om at det blir brask, bram og hamring på stortromma når det nye operahuset i Bjørvika åpner i kveld.

Blant de 1305 gjestene som kommer til å overvære åpningsgallaen i den nye operasalen, er blant andre Kong Harald, Dronning Sonja, Dronning Margrethe av Danmark, Kronprinsesse Victoria av Sverige, statsminister Jens Stoltenberg, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og alle de 17 norske statsrådene.

Dagbladet.no var tilstede under generalprøven i går og fikk snikkikket på gjenomkjøringen av åpningsgallaen. Forestillingen er regissert av Bentein Baardson, og både operaens 20 sangsolister og Nasjonalballettens 60 dansere opptrer.

I tillegg kommer ti gjestesolister som blant andre teller norske Solveig Kringlebotn og Elizabeth Norberg-Schulz.

Akkompagnert av en neverlur og et enormt sceneteppe inspirert av Tidemand og Gudes «Brudeferd i Hardanger» synger Kringlebotn Waldemar Thranes «Ågots fjeldssang» fra «Et fjeldeventyr», i det som må sies å være kveldens norskeste innslag.

Hovedprogrammet begynner etter at Kong Harald erklærer huset for åpnet og består av 24 innslag, som bindes sammen av en pantomimiker.

Pantomimikeren er kledd i hvitt, smyger seg over scenen og er sentral i introduksjonen av kveldens ulike talere, fra operasjef Bjørn Simonsen, til Jens Stoltenberg, Trond Giske og Kristin Halvorsen.

image: Slik blir kveldens operagalla

Han innleder også en liten flørt med Ingrid Bjørnov, som gjennomfører to sketsjer i løpet av kvelden, der hun blant annet, i et forsøk på å forestille seg Bjørvika under vann, gurgler litt opera.

Det blir derimot alt annet enn gurgling når de 500 medlemmene av Slavekoret inntar scenen. Koret består av 250 representanter fra kommunene og 250 representanter fra firmaer som har bidratt med operaprosjektet. På scenen ser de ut som en broket gjeng, som har på seg alt fra bunad til verneklær og kilt.

For virkelige å understreke at det er gutta på gulvet som står på scenen, akkompagneres sangen av litt lett sveising.

Men det er selvfølgelig ikke bare opera i operahuset, selv om hoveddelen av programmet består av sang. Nasjonalballetten viser fem balletter, der tre av dem er norgespremierer. Det er klassiske, hvitkledde svanedansere på dåpsballeten «The Christening Suite», men også humor, forkvaklede kroppsformer og styggpene drakter i de moderne stkkene koreografert av Jiri Kylian og Lightfoot/Leon.

Det hele avsluttes av utdrag fra Wagners «Den flyvende Hollender», der filmingen fortsetter utenfor huset.

Og så begynner festen.

SE BILDESERIEN FRA OPERAGALLAEN HER

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media