Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Arkivarens testamente»

Slik blir neste roman etter «hevnboka»

Helga Hjorth kommer med ny roman i sommer.

HELGA HJORTH: Helga Hjorth debuterte med boka «Fri Vilje», som svar på storesøster Vigdis' roman. Skrivingen ga mersmak, og nå kommer hun med romanen «Arkivarens testamente». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HELGA HJORTH: Helga Hjorth debuterte med boka «Fri Vilje», som svar på storesøster Vigdis' roman. Skrivingen ga mersmak, og nå kommer hun med romanen «Arkivarens testamente». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det er to år siden hun ga ut boka «Fri Vilje», som et svar på storesøster Vigdis Hjorths kritikerroste roman «Arv og miljø».

Nå kommer Helga Hjorth med sin andre bok, «Arkivarens testamente».

Mens den forrige boka var en motroman som tok sikte på å fortelle en alternativ historie til Vigdis Hjorths «Arv og Miljø», har «Arkivarens testamente» et litt annet utgangspunkt.

- Jeg likte overraskende godt å skrive skjønnlitteratur, og mange likte det jeg skrev. Så tenkte jeg at kanskje det var mulig å finne på også, skriver Helga Hjorth i en SMS til Dagbladet.

NY BOK: Helga Hjorts nye bok «Arkivarens testamente» kommer ut på Gloria forlag i løpet av sommeren. Foto: Gloria forlag
NY BOK: Helga Hjorts nye bok «Arkivarens testamente» kommer ut på Gloria forlag i løpet av sommeren. Foto: Gloria forlag Vis mer

- En røverhistorie

Helga Hjorth er jurist og forfatter, og ansatt som seniorrådgiver i Arkivverket. I hennes nye roman følger vi arkivaren Nora «på en reise inn til Arkivets mørkeste avkroker», som starter med dødsfallet til en eldre kollega. Der, «i gamle, unnselige arkivesker og knusktørre dokumentomslag ligger det lagret skjebnesvanger informasjon».

- Hun føres tilbake til sin egen families fortid, til politiske skandaler, metoo-varsler, forsikringssvindler og forbudte kjærlighetsaffærer. Alt mens skjeggkreene formerer seg, står det i katalogomtalen.

- Hvordan vil du beskrive boka, Helga? Er den hundre prosent fiksjon?

- Ha-ha! Jo, dette er en røverhistorie om en arkivar som viser seg å ikke ha helt rent mel i posen. For ikke å si på de hvite hanskene. Jeg håper virkelig ikke vi har sånne arkivarer gående løs i Riksarkivet!

«Arkivarens testamente» kommer ut på Gloria forlag i løpet av sommeren.

Motromanen «Fri vilje»

Det var høsten 2017 at Helga Hjorth gikk fra å være en anonym jurist med jobb i Riksarkivet, til å bli en av hovedpersonene i årets mest brennbare litterære konflikt, om den såkalte virkelighetslitteraturen.

Romanen «Fri vilje» var et svar på storesøster Vigdis Hjorths kritikerroste roman «Arv og miljø», som handler om arveoppgjør og antydninger om incest.

Helga Hjort «tar hevn med bok», skrev Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten, som kalte boka «det hittil mest ekstreme innlegget i debatten om virkelighetslitteratur».

Mens Vigdis Hjorth hele tida har fastholdt at «Arv og miljø» er en fiksjon, opplevde Helga Hjorth at familien var blitt til levende modeller.

Hun mente at en motroman var den eneste måten å forsvare seg selv og deler av familien på, og skrev derfor en alternativ fortelling. Personene i Helga Hjorths bok har andre navn enn i «Arv og miljø», ellers er historien den samme. Hovedpersonen i «Fri vilje» avviser søsterens påstander om incest.

- Den som er blitt gjort til romanfigur, vil erfare at det er bortimot umulig å forsvare seg mot en roman. Romaner virker på en annen måte enn sakprosa. Jeg ville bruke en skjønnlitterær tekst til å gå i dialog med en skjønnlitterær tekst, sa Helga Hjorth til Dagbladet i forbindelse med lanseringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media