Slik blir norske guttunger jaktet ned av 150 væpnede soldater

I traileren til «Kongen av Bastøy».

||| (Dagbladet): Det er store forventninger knyttet til regissør Marius Holsts storfilm «Kongen av Bastøy», med blant andre Stellan Skarsgård, Kristoffer Joner og Benjamin Helstad i bærende roller.

Handlingen tar utgangspunkt i hendelser fra virkeligheten, der et titalls gutter mellom 10 og 20 år gjorde opprør på det fengselsliknende skolehjemmet på Bastøy i Oslofjorden i 1915.

- Disse hendelsene er en skamplett i norsk historie og fortjener å bli vist på film. Det er virkelig et grelt eksempel på rå maktmisbruk blant autoritetspersoner i det norske samfunnet, sier produsent Karin Julsrud i 4 1/2 Film til Dagbladet.

Episk og dramatisk Staten svarte så med å sende et panserskip med 150 væpnede soldater for å gjenopprette ro og orden på Bastøy.

- Det er en episk, dramatisk og storslagen film, som vi håper kan nå ut til et bredt publikum, både nasjonalt og internasjonalt. Det er allerede gjort flere europeiske salg av filmen, til blant annet Sverige, Danmark, Polen og Frankrike, forteller Julsrud.

Hun innrømmer at det selvsagt ville vært gøy med en norsk Oscar-nominsajon en dag.

- En slik oppmerksomhet henger selvfølgelig høyt. Det som imidlertid er viktigst for oss er hvordan filmen selger og hvordan den spiller opp mot de store festivalene. Mange røde løpere betyr ikke nødvendigvis godt salg av filmen, sier «Kongen av Bastøy»-produsenten.

Blant Norges dyreste Filmen ble spilt inn på en halvøy i Estland og er en av Norges aller dyreste produksjoner. Manuset er skrevet av Dennis Magnusson, og er basert på en originalhistorie av Lars Saabye Christensen og Mette Marit Bølstad.

Filmen har norgespremiere den 17. desember.

- «Kongen av Bastøy» har et budsjett som er opp mot det «Max Manus» hadde. Vi har et produksjonsbudsjett på 46 millioner kroner. Hvis man plusser på lanseringsbudsjettet havner prislappen på drøye 50 millioner.

- Det koster når man spiller inn et historisk drama med internasjonale navn på plakaten. Vi bygget opp og skapte vårt eget Bastøy-univers på location i Estland.

Regissør Marius Holst har ønsket å fortelle om de inhumane forholdene på Bastøy i ti år.

- Bastøy er et myteomspunnet sted jeg har hørt om siden jeg var liten. Et sted voksne brukte som ris bak speilet hvis du ikke oppførte deg. Vi finner ikke så mye drama i vår nære historie som er så slagkraftig som dette, fortalte regissøren til Dagbladet i 2008.

Skuffet Saabye Christensen Arbeidet frem mot det ferdige produktet har likevel ikke vært helt uten gnisninger.

En skuffet Lars Saabye Christensen fortalte i fjor vår at han ville trekke navnet sitt fra storsatsingen etter at originalhistorien hans ble omskrevet av dramatikeren Magnusson.

- Det er det nye manuset som skal filmatiseres, og slik er det blitt. Jeg og Mette Bølstad skrev originalen, men er etter hvert blitt tilsidesatt, sa Saabye Christensen til Dagbladet den gang.

DRAMATISK: Væpnede soldater ble satt til å stoppe opptøyene på Bastøy. Her fra filmen «Kongen av Bastøy». Foto: Euforia Film
DRAMATISK: Væpnede soldater ble satt til å stoppe opptøyene på Bastøy. Her fra filmen «Kongen av Bastøy». Foto: Euforia Film Vis mer