Slik blir nye Melodi Grand Prix

Dropper delfinaler, satser på orkester i Oslo.

(Dagbladet): Melodi Grand Prix-konseptet har vært inne til overhaling etter flere års dalende oppslutning i folket.

Neste år droppes delfinalene som har en vært en del av utvelgelsesprosessen av Norges Eurovision Song Contest-deltaker siden 2006.

Istedet lager NRK en enkelt finale med bare ti deltakende melodier den 14. mars.

Har vært etterspurt Melodiene skal til gjengjeld tonesettes av Kringkastingsorkesteret og framføres i Oslo Spektrum, melder NRK i en pressemelding i dag.

- Vi følger med på tilbakemeldingene vi får, og ser at det er mye nostalgi rundt Melodi Grand Prix. Å få tilbake orkesteret i den nasjonale finalen er noe som har vært etterspurt lenge, sier prosjektleder Stian Malme i NRK til Dagbladet.

FERDIG INNSPILT: Margaret Berger vant Melodi Grand Prix i 2013 med elektronisk pop. I år skal alle deltakerne backes av levende orkester. 
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
FERDIG INNSPILT: Margaret Berger vant Melodi Grand Prix i 2013 med elektronisk pop. I år skal alle deltakerne backes av levende orkester. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

- Samtidig legger vi alle ressurser i en klassisk Grand Prix-festaften der alt ligger til rette for at folk skal kose seg med god musikk foran tv-skjermen eller i Oslo Spektrum, sier Malme.

Får ikke være med til Wien Innføringen av et live orkester står i kontrast til hvordan vinneren må framføre melodien i den internasjonale finalen i Wien i mai.

Den europeiske kringkastingsunionen kuttet orkesteret i 1998 og har siden krevd at alle deltakere stiller med ferdig innspilt musikk ut over det de maksimalt seks personene på scenen spiller selv.

- Dette med Kringkastingsorkesteret er noe vi gjør spesielt for det norske publikummet. Men man kan høre alle låtene uten orkester når vi slipper dem som digitale singler i forkant av finalen, sier Malme.

Jon Ola Sand, som er den europeiske kringkastingsunionens øverste sjef for Eurovision Song Contest, reagerer positivt på nyheten om at NRK lager retro-finale med fullt orkester.

BLÅSER ALT PÅ EN KVELD: - Vi alle ressurser i en klassisk Grand Prix-festaften der alt ligger til rette for at folk skal kose seg med god musikk, sier prosjektleder Stian Malme. Foto: Håkon Eikesdal
BLÅSER ALT PÅ EN KVELD: - Vi alle ressurser i en klassisk Grand Prix-festaften der alt ligger til rette for at folk skal kose seg med god musikk, sier prosjektleder Stian Malme. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

-Jeg synes det er gøy at NRK tar fram stortromma. Hvordan de vil gjøre sin nasjonale finale er opp til NRK. At de vil sette en egen vri på konkurransen med orkester i Oslo Spektrum synes jeg bare er gøy, sier Jon Ola Sand til Dagbladet. 

-Du synes ikke NRK motarbeider det internasjonale konseptet?

-Nei, det tenker jeg ikke. Den norske vinneren kommer til Eurovision-finalen til Wien med låta slik den skal være. Alle land har sine måter å velge bidrag på. Låten er forhåndsinnspilt, så det kommer til å gå så bra, sier Sand.

Dårlige seertall Siden 2006 har delfinalene vært lagt opp etter svenskenes vellykkede modell og spredt på flere steder rundt omkring i landet.

Men etter at «Grand Prix-general» Per Sundnes sluttet i NRK i 2012 har seertallene dalt, og i år, etter at NRK droppet det mangeårige eksterne produksjonsselskapet Dinamo, hadde delfinalene de laveste seertallene noensinne.

Selve finalen har NRK alltid produsert selv.

Årets nasjonale MGP-finale markerer den internasjonale melodikonkurransens 60-årsjubileum, 20-årsjubileet til Secrets Gardens seier i Dublin og 40-årsjubileet.