Slik blir nye «Monkey Island»

Gammelt og nytt, hånd i hånd. Vinn effekter!

||| LOS ANGELES (Dagbladet.no): Tidligere denne uken kom nyheten om at vi ikke bare får et gjensyn med klassiske «Secret of Monkey Island», men også en helt ny episodebasert spillserie fra Telltale Games, «Tales of Monkey Island».

Gjenopplivingen av den høyt elskede eventyrspillserien var ingen dum idé, skal man bedømme det utifra mottakelsen nyheten fikk på nettet.

Dagbladet.no fikk onsdag muligheten til å se nærmere på både «Secret of Monkey Island: Special Edition» og første episode av «Tales of Monkey Island» på E3-messen i Los Angeles.

Oppusset klassiker
Det første spillet vi så på, «Secret of Monkey Island: Special Edition», henter originalspillet og hovedpersonen Guybrush Threepwood inn i HD-alderen.

- Vi har pusset det opp på alle måter, men er likevel hundre prosent tro mot originalen. Bakgrunnene er håndtegnet på nytt, animasjonene er nye, vi har full voiceover og et liveband som framfører musikken, i tillegg til et nytt styringssystem, sier spillets produsent Craig Derrick til Dagbladet.no.

For å vise hvor tro de har vært mot originalen, viser Derrick fram en av spillets funksjoner: Evnen til å hoppe fram og tilbake mellom den klassiske og den nye versjonen av spillet med et tastetrykk - når som helst i spillet, også i kuttscener.

- Det nye spillet er rett og slett bygget som et lag utenpå det gamle, ved hjelp av vår egen Scumm-motor. Dermed kan du velge akkurat hvordan du vil spille spillet, på en nye eller gamle måten - eller begge deler, sier Derrick.

Hintsystem
Den gamle kommandomenyen er her byttet ut med et par foreslåtte valg, der du kan velge mellom A og B-knappene - men du kan også velge mellom alle kommandoene med venstre skulderknapp, eller snarveier på piltastene (dette gjelder Xbox Live-versjonen, men spillet vil også komme til pc).

«Secret of Monkey Island: Special Edition»
«Secret of Monkey Island»
«Secret of Monkey Island: Special Edition»
«Secret of Monkey Island»
«Secret of Monkey Island: Special Edition»
«Secret of Monkey Island»
«Secret of Monkey Island: Special Edition»
«Secret of Monkey Island»
«Secret of Monkey Island: Special Edition»
«Secret of Monkey Island»
«Secret of Monkey Island: Special Edition»
«Secret of Monkey Island»
«Secret of Monkey Island: Special Edition»
«Secret of Monkey Island: Special Edition»
«Secret of Monkey Island: Special Edition»
«Secret of Monkey Island: Special Edition»
«Tales of Monkey Island»
«Tales of Monkey Island»
«Tales of Monkey Island»
«Tales of Monkey Island»
«Tales of Monkey Island»
«Tales of Monkey Island»
«Tales of Monkey Island»
«Tales of Monkey Island»

For å hjelpe nye spillere gjennom de ikke alltid intuitive løsningene, er det implementert et hintsystem. Trykker du på hintknappen, vil du få et lett dult i riktig retning. Et trykk til, og det hintes enda litt til. Står du fortsatt fast, vil et tredje trykk bokstavlig talt peke ut hva du skal gjøre med en pil på skjermen.

- Dette er jo et av spillene som gjorde at jeg ville begynne å jobbe i LucasArts til å begynne med, så vi vet jo at gamle fans vil klare spillet uten hint — noe man også belønnes med achievements for å gjøre. Men det er også viktig å gjøre spille tilgjengelig for folk som ikke er vant til slik gåteløsning, sier Derrick.

En ting som er veldig fint med at spillet gjøres tilgjengelig for folk flest, er at det kan øket salget. For dersom salget av «Secret of Monkey Island: Special Edition» går bra, er sjansene store for at også de andre LucasArts-klassikerne kommer tilbake i ny drakt.

- Om det går bra, vil vi nok prøve med andre spill. Det er mye gull å ta av, sier Derrick.

Inspirert av Conan O'Brian
På spørsmål om hvorfor Guybrush har fått noe høyere hår og et snev av nyveiv-sveis, forteller Derrick at de så på hvordan Guybrush hadde utviklet høyere hår utover i serien, og at de tok etter dette.

- Håret forandret seg for hvert år. Da vi skulle prøve å gi ham et litt mer personlig preg, samtidig som vi ville vise at han tross alt er en smart fyr selv om det ikke alltid virker som, tittet vi rundt oss etter inspirasjon — og det nærmeste vi kom var Conan O'Brian.

Episodebasert
Den andre «Monkey Island»-nyheten er den episodebaserte spillserien «Tales of Monkey Island» som utvikles av Telltale Games, som nylig også har levert blant annet «Sam & Max»- og «Wallace & Gromit»-spillene.

I denne serien vil få en episode av totalt fem i første omgang servert en gang i måneden, der den første kommer allerede 7. juli.

Telltale Games består av mange tidligere LucasArts-ansatte, blant dem Dave Grossman som var med å lage det originale «Secret of Monkey Island» i sin tid.

- Dette er noe vi har snakket om lenge. Vi er jo mange som har jobbet i LucasArts før, og Dave har i flere år snakket med Ron Gilbert (medskaper av serien, journ.komm) om å få til dette. Så fikk vi til slutt snakket med rette folk til rett tid, og alt gikk i orden, forteller Joel Dreskin i Telltale Games til Dagbladet.no.

Til pc og Wii
«Tales of Monkey Island» kommer til både pc og WiiWare. Sistnevnte er nedlastingstjenesten til Wii, der spillene maks kan være på 40MB i størrelse, noe som setter begrensinger på hva man kan gjøre med spillene.

- Utviklerne har klart å gjøre utrolig mye på de 40 megabytene. Dette blir en fullverdig spillopplevelse for alle som elsker «Monkey Island», men også for de som aldri før har spilt et slikt spill, sier Dreskin.

Han kan fortelle at utviklerne etter å ha gitt ut episodebaserte spill en god stund nå har begynt å prikke inn toppformen, og at selskapet når de nå gir ut «Monkey Island»-serien har gått over til å bli Telltale 2.0.

Sammenhengende episoder
- Det har blant annet ført til at vi nå vil binde sammen episodene mye mer enn vi har gjort i tidligere serier. Store plottelementer vil gå fra episode til episode, med spennende avslutninger slik vi kjenner fra serier som «Lost» og «24». Hvem kan du stole på, og hvem kan du ikke, spør Dreskin.

Han forteller blant annet om voodoo-forbannelsen Guybrush får over seg, som senere smitter over på den fryktede spøkelsespiraten LeChuck — med det resultat at Guybrush blir midlertidig ond, mens LeChuck brått får en myk side til seg.

I tillegg til Guybrush, Elaine, LeChuck og voodoodama, vil flere andre kjente figurer dukke - i tillegg til en rekke nye. Stemmeskuespillerne fra de originale «Monkey Island»-spillene dukker opp her, akkurat slik som de gjør i «Secret of Monkey Island: Special Edition».

Ikke «dummet ned»
At spillet gis ut på Wii i tillegg til pc, og at det også gjøres tilgjengelig for nye spillere blant annet ved hjelp av et innebygget hintsystem, kan få enkelte til å undre seg over hvorvidt serien vil kutte ned på de bisarre gåtene som har preget serien.

- Vi ville ta det beste fra eventyrspillene, blant annet all humoren og historien som preger spillene. Men det er viktig at spillene også er moro å spille. Det betyr ikke at vi «dummer ned» spillene, men vi sørger samtidig for at folk klarer å komme seg gjennom dem, sier Dreskin.

Vi har fått kloa i en rekke tøffe buttons fra «Monkey Island: Special Edition», som du kan vinne ved å delta i konkurransen her.

VINN «MONKEY ISLAND»-BUTTONS: Om du deltar i konkurransen på spillbloggen, kan du vinne «Monkey Island»-buttons.
VINN «MONKEY ISLAND»-BUTTONS: Om du deltar i konkurransen på spillbloggen, kan du vinne «Monkey Island»-buttons. Vis mer