Slik blir Øya på Tøyen

Glem Enga, Sjøsiden og Vika. Møt Amfiet, Vindfruen og Biblioteket.

(Dagbladet): Hvor stor blir egentlig overgangen?

Etter å ha ligget i Middelalderparken siden 2001, har Øyafestivalen reist seg i Tøyenparken og er klar for å ha byen på besøk. Scenene heter ikke lenger ting som Enga, Sjøsiden og Vika, men Amfiet, Vindfruen, Hagen, Sirkus og Biblioteket.

Det er ikke lenger mulig å si at du står i vannkanten eller ruinene om noen skulle prøve å finne deg - til gjengjeld finnes det treklynger og platåer i Tøyenparkens naturlige amfi som fort nok vil gjøre samme nytten.

Og om ikke annet vil man alltid kunne møtes til høyre for miksepulten. 

- Parken en helt annen type park enn Middelalderparken. Den var kompakt, men veldig flat. Denne har femti prosent mer plass, men bølger seg litt mer oppover. Det er såpass romslig at vi har hatt mulighet til å tenke på ideer som vi ikke har turt tidligere, sier Jonas Prangerød, PR-sjef for festivalen.

- I løpet av de årene jeg har jobbet her, har folk luftet ideer vi har måttet avslå fordi det har vært så kompakt og tett.

5000 innendørs Blant ideene som har ligget i skuffen før Tøyen-utgaven av øya, er en ordentlig scene for litteratur.  

- Biblioteket er en scene hvor vi har kunnet samle litteraturarrangementene og har muligheten til å vise fram litt flere små, ikkesigna norske band. I tillegg har vi fått plass til en teltscene som er så stor som vi har drømt om, sier Prangerød.

Scenen han refererer til, Sirkus, tar 5000 personer, sammenlignet med de 2000 teltscenen i Middelalderparken rommet. Teltscenen vil, sammen med hovedscenen, avslutte kveldene på Tøyen-Øya.

- Tøyenparken er hjemmet Øyafestivalen lover bedre sikt og færre køer enn det var i Middelalderparken. I det hele tatt er skrytelisten de serverer såpass utfyllende at spørsmålet trenger seg på - trenger man egentlig å vende tilbake til Middelalderparken? 

- Det er et ønske om å komme tilbake til Middelalderparken og mange av de planene vi har sett for parken ser passende ut for våre behov. Men ettersom det uansett er snakk om et flerårig perspektiv, er alle involverte innstilt på at dette er hjemstedet for festivalen nå, sier Prangerød. 

- Jeg tror at publikum kommer til å omfavne området. Den intime følelsen som også en del utenlandske artister har satt pris på, kommer vi til å klare å holde på her.

Høljregn Det er litt småvått og trist på mandag, og i løpet av den korte rundturen begynner det å hølje og dundre ned over området. Muligens en litt for pessimistisk/realistisk vri på temaet «Slik blir Øyafestivalen 2014». Men Prangerød er optimist.  

- Jeg har sett på værmeldinga og skjønt at det kan bli litt sånn her i dag og i morra. Men det har sett veldig stabilt ut fra onsdag og utover. Jeg tror det skal bli veldig bra festivalvær. 

HØR DAGBLADETS ØYA-SPILLELISTE: