Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slik blir restene etter julematen spennende

Kjendiskokkene gir sine beste tips.

ANDEBRYST: Kokk Bent Stiansen skal feire julaften to ganger i år. Julemiddagen består av andebryst og en helt spesiell risgrøt.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ANDEBRYST: Kokk Bent Stiansen skal feire julaften to ganger i år. Julemiddagen består av andebryst og en helt spesiell risgrøt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Alle snakker om hvor dumt det er at vi kaster så mye mat, men jeg er mer opptatt av å finne enkle og gode løsninger på det, sier kjendiskokk og Dagbladet Magasinet-skribent Andreas Viestad.

- Se mulighetene Tusenvis av nordmenn har de siste dagene inntatt deilig, fet ribbe, pinnekjøtt og småkaker. Og i år som i fjor er det likevel store mengder rester igjen som stues inn i kjøleskapet. Men det trenger ikke å bli siste stoppsted før søppelbøtta.

- Det handler bare om å se mulighetene i det som er rett foran nesa, sier Viestad, som rett før jul ga ut ei bok som nettopp omhandler å utnytte restene etter festmåltidet.

Stor matinteresse Flere kokebøker har ligget på bestselgertoppen for generell litteratur gjennom året, og det blir flere og flere matprogram på skjermen.

TV3 har i høst sendt «Masterchef Norge» hvor et knippe kjendiser har konkurrert i å bli best på kjøkkenet, mens TV 2 satset på det ferske konsept «Kokkenes kamp». Hver tirsdag fulgte 315 000 nordmenn i snitt noen av landets mest meritterte kokker da de kjempet om heder og ære gjennom blant annet fiskefiletering og agurkskiveskjæring, før den skjebnesvangre sausduellen.

I kveld samles de velkjente kokkene igjen til «Kokkenes kamp julespesial», som sendes på TV 2 klokka 19.30. Der blir det blant annet tilberedning av tradisjonell julemat i en utradisjonell innpakning, men allerede nå får du tips til hvordan du kan utnytte julemat-restene fra noen av landets fremste kokker.

Bent Stiansen, første nordmann som vant Bocuse d'Or (1993), «Kokkenes kamp»-deltaker, driver Statholdergaarden og har gitt ut en rekke kokebøker:

Hvordan feirer du jul?
- De siste åra har jeg feiret sammen med kjæresten min Pia i Danmark, og i år skal vi faktisk ha to julaftener, både 23. og 24. fordi familiemedlemmer skal ulike steder. Sånn er det med storfamilie.

- Hva spiser dere til jul?
- Vi spiser andebryst. Jeg har alltid hatt dansk jul og dansk feiring, så det har vært mye and og gås i mitt voksne liv. Men da jeg var barn var det kokt torsk, lever og rogn. Og så serverer jeg ris a l'amande som er risgrøt som kokes med god vanilje, pisket krem og masse hakkede, skåldete mandler og med lun kirsebærsaus til.

Hva er ditt beste matminne?         
- Jeg vet i alle fall hva noe av mitt verste var. Det var en gang vi lagde åtte retters meny på julaften. Jeg syntes maten var utmerket, men folk var så mette at de sovnet før klokken tolv.  Blant mine beste matminner er nok noen gode menyer når vi har feiret jul i huset mitt i Frankrike.   

NYTT LIV : Andreas Viestad gir deg tips til hvordan du kan gi julematen nytt liv i romjula. Foto: NRK
NYTT LIV : Andreas Viestad gir deg tips til hvordan du kan gi julematen nytt liv i romjula. Foto: NRK Vis mer

Hva er ditt beste romjulstips for å utnytte julematen?
- Jeg elsker kald ribbe på lefse med søt-sterk sennep. Ellers er det godt med lettere mat en dag i romjula, helst med mye grønnsaker og gjerne wok, for eksempel en deilig thailandsk kyllinggryte i sursøt tomatsaus. En god kontrast til den tunge julematen. Variasjon er bra.

Trond Moi, kjent tv-kokk, «Kokkenes kamp»-deltaker, står bak Bølgen og Moi, har vært på Norges kokkelandslag:

Hvordan feirer du jul?
- Jeg feirer jula hjemme, med kone og barn - og ofte en del familie. I år hadde vi alt 17 stykker til middag, og jeg serverte pinnekjøtt. Til forrett laget jeg gåselever, før jeg serverte pinnekjøttet med tradisjonelt tilbehør, og så spiste vi riskrem med friske bær fra hagen til dessert.

Hva er ditt beste restetips for julematen?
- Når vi er ferdig å spise på julaften plukker jeg alltid pinnekjøttet opp i mindre biter. Blander du det med kjøttdeig, litt chili og ingefær får du helt fantastisk gode og smakfulle kjøttboller som er ypperlig til tapas. For de som har ribberester er jo det ideelt for å lage en smakfull asiatisk rett, som en svinekjøttversjon av «Peking duck». Kutt opp ribba i biter, og stek den med sjarlottløk og krydder.

Andreas Viestad, tv-kjokk, kokebokforfatter og skribent i Dagbladet Magasinet:

Hvilke julmatradisjoner har du?
- I barndommen spiste jeg forskjellig julemat fra år til år, alt etter hvem i familien vi feiret jul hos. Derfor ble det en tradisjon - å spise forskjellig julemat hvert år. Når jeg fikk egen familie bestemte jeg meg derimot for lage en egen tradisjon. Da falt valget på presset and, servert med poteter, rødkål og en god saus.

Hva er ditt beste restetips for julematen?
- Det er ofte til å med bedre å lage noe med rester enn med råvarer, du må bare våge å tenke litt annerledes. Ta bare kokte poteter. De virker så triste når de ligger i kjøleskapet. Men de blir søte og deilige når man steker dem i panna eller i ovnen. Og de er ferdige på et blunk. Eller den kjedelige, tørre brødskalken du har liggende i skapet, som kan bli en fantastisk god brødpudding.

Gunnar Hvarnes, «Kokkenes kamp»-deltaker, bronse i Bocuse d'Or (2011):

PINNEKJØTT: Kokk Trond Moi spiste gåselever og pinnekjøtt til jule i år. 
 
Foto: Jan L. Dahl
PINNEKJØTT: Kokk Trond Moi spiste gåselever og pinnekjøtt til jule i år. Foto: Jan L. Dahl Vis mer

Hvordan feirer du jul?
  -Jeg har en ganske tradisjonell jul, med ungene i hovedsetet. Jeg og samboeren min prøver å videreføre det vi er oppvokst med. Vi er en fra Østlandet og en fra Vestlandet så det store spørsmålet er alltid om vi skal ha ribbe eller pinnekjøtt. I fjor lagde jeg pinnekjøtt på lille julaften, ribbe på julaften og kalkun på første juledag - det ble en heftig jul.

Hva er ditt beste restetips for julematen?  
- Det må bli at man ikke skal overdrive julematen, at man liksom må spise alle de faste rettene til enhver tid i jula. Det kan være lurt å fordele det litt og heller spise vanlige måltider innimellom.

Heidi Bjerkan, Daglig leder for restauranten «Credo» i Trondheim, tidligere kjøkkensjef på slottet og «Kokkenes kamp»-deltaker:

Hvordan feirer du jul?
- Jeg jobber ofte i julen, så jeg har ingen faste tradisjoner. Når jeg har fri tilbringer jeg jula med alt fra venner til familie. For meg er det viktigste med jula å ta vare på de man er glad i. På samme måte tenker jeg rundt mattradisjonene - det viktigste er at maten er tilberedt med gode råvarer. Ett år spiste jeg hummer på julaften, og det var en kjempesuksess.

Hva er ditt beste restetips for julematen?
- Ribba er perfekt til å lage en asiatisk rett. Stekt i panna med chilli, brunsukker, soyasaus og ingefær, i kombinasjon med en god wok får du et smakfullt og lettere måltid. Ellers er jo kalkunen perfekt i en wrap, med salat. Og det salte pinnekjøttet gjør seg godt i suppe, sammen med bønner og rotgrønnsaker.

TRADISJONELL JUL: Gunnar Hvarnes veksler mellom ribbe og pinnekjøtt på julaften. Foto: Scanpix
TRADISJONELL JUL: Gunnar Hvarnes veksler mellom ribbe og pinnekjøtt på julaften. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media