«The Crown»:

Slik blir sesong fem

Gleder du deg allerede til ny sesong av «The Crown»? Da må du smøre deg med tålmodighet.

THE CROWN: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og lady Diana. Video: Netflix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den seineste sesongen av Netflix-suksessen «The Crown» følger kongefamilien gjennom åttitallets hendelser hjemme og ute: Et attentat, Falklandskrigen og Margaret Thatchers regjeringstid, og ikke minst det mye omtalte forholdet mellom prins Charles og Diana.

I den femte sesongen av serien blir det ikke mindre turbulent, ettersom vi når fram til nittitallet.

Selv om det er en stund til vi kan forvente å få se den neste sesongen, er det allerede avslørt en del om hva og hvem som skal være med. Her er noe av det du kan glede deg til når «The Crown» kommer tilbake:

Nye ansikter

«The Crown» gjorde det relativt ukjente ansiktet Claire Foy verdenskjent da hun fikk rollen som dronning Elizabeth i seriens to første sesonger. Hun ble avløst av den mer kjente, Oscar-vinnende skuespilleren Olivia Colman, som har spilt dronningen mens 70- og 80-tallets hendelser har utspilt seg i sesong tre og fire.

I sesong fem er det Imelda Staunton (64) som overtar kronen. Hun er en merittert film- og teaterskuespiller, men er kanskje best kjent for massene som Dolores Umbridge fra «Harry Potter»-filmserien.

Andre bekreftede roller er ifølge Esquire Elizabeth Debicki, kjent fra blant annet storfilmen «Tenet», som skal spille Diana.

- Hun er et symbol, som en magisk person. Jeg begynner å virkelig forstå hvordan hun eksisterte, og fremdeles eksisterer, i vår kollektive bevissthet, sier Debicki om rollen til Gotham Magazine.

DIANA-ROLLEBYTTE: Stjerneskuddet Emma Corrin har fått mye ros for tolkingen av Diana Spencer, som blir prinsesse av Wales, i sesong fire. I sesong fem er det Elizabeth Debicki som tar over rolle. Foto: NTB
DIANA-ROLLEBYTTE: Stjerneskuddet Emma Corrin har fått mye ros for tolkingen av Diana Spencer, som blir prinsesse av Wales, i sesong fire. I sesong fem er det Elizabeth Debicki som tar over rolle. Foto: NTB Vis mer

De fleste andre store rollene i serien er også besatt: Jonathan Pryce tar over rollen som prins Philip etter Tobias Menzies, og Lesley Manville er den nye prinsesse Margaret, og overtar dermed stafettpinnen etter Helena Bonham Carter.

Walisiske Pryce ble Oscar-nominert for rollen sin som pave i «The Two Popes». Teaterveteranen har også spilt i flere tv-serier, blant dem «Game of Thrones», der han spilte den religiøse sektlederen The High Sparrow.

Lesley Manville har vært skuespiller i 47 år, er kjent fra en rekke tv- og filmroller, og ble Oscar-nominert for sin rolle i «Phantom Thread» fra 2017.

PRINSESSE MARGARET'ER: Lesley Manville, Helena Bonham Carter og Vanessa Kirby har spilt, og skal spille, dronningens søster prinsesse Margaret.
PRINSESSE MARGARET'ER: Lesley Manville, Helena Bonham Carter og Vanessa Kirby har spilt, og skal spille, dronningens søster prinsesse Margaret. Vis mer

Men det er fremdeles uklart hvem som skal ta over rollen som prins Charles, og være Debickis motspiller mens separasjonstid og skilsmisse utfolder seg. Ifølge Hollywood Reporter skal serieskaperne være i samtaler med Dominic West, kjent fra blant annet «The Affair» og «The Wire», om rollen som prinsen, men dette er ikke bekreftet.

Må vente til 2022

Innspillingen av sesong fem starter først i juni 2021, kunne Deadline melde tidligere i år. Det betyr at du ikke får se de nye skuespillerne i rollene sine før i 2022.

Det var også en pause forrige gang serien byttet mannskap, mellom sesong to og tre.

Hendelsesrikt tiår

Ifølge Elle.com er det foreløpig ikke klart akkurat hvilket tidsrom og hendelser som blir tema i den femte sesongen. Men det er forventet at sesong fem fortsetter utover 1990-tallet, et turbulent tiår i den britiske kongefamilien.

Slutten på ekteskapet mellom Prins Charles og prinsesse Diana, skilsmissen mellom Prins Andrew og Sarah «Fergie» Ferguson, brannen i Windsor Castle, og ikke minst prinsesse Dianas tragiske dødsfall i 1997, var noen av hendelsene som rystet Storbritannia.

TRAILER: The Queen's Advice on Wearing a Crown. Hør den britiske dronningen dele hvordan hun opplever å være kongelig. Video: BBC Vis mer

Det er uklart hvor langt ut på nittitallet vi kommer i sesong fem.

Forholdet mellom dronningen og landets statsministere har vært et tema gjennom hele serien, og når vi når fram til nittitallet er det to som entrer scenen: John Major og Tony Blair. Det er uklart om de vil være med i sesongen, og hvem som eventuelt spiller dem.

Blair var statsminister i 1997, da Diana døde. Forholdet mellom statsministeren og dronningen, og det mange oppfattet som kongefamiliens følelseskalde respons på folkets sorg over den tidligere prinsessen, var tema i filmen «The Queen» fra 2006.

Det er også ventet at Camilla Parker Bowles vil være til stede i neste sesong, men det er foreløpig ikke bekreftet hvem som vil bekle denne rollen.

Blir seks sesonger

Det har vært ulike meldinger om det eventuelt blir en sesong 6, men nå ser det ut som at det blir en realitet. Serieskaper Peter Morgan sa tidligere i år at han bare hadde planer om fem sesonger, men ombestemte seg da han begynte å jobbe med materialet til den femte sesongen, ifølge Hollywood Reporter.

- Da vi begynte å diskutere historiene i sesong fem, ble det ganske snart klart at for å yte rettferdighet til den fyldige og komplekse historien, trengte vi å gå tilbake til den opprinnelige planen om seks sesonger, uttalte Morgan.

Ifølge Deadline vil filmingen av det sjette sesongen starte i 2022, og det ser altså ut til at dette blir den siste i serien.

Serien vil ikke strekke seg inn i de siste åra, og vil dermed ikke dekke hendelser som bryllupet mellom Prins William og hertuginne Kate, eller Prins Harry og Meghans avgjørelse om å trekke seg tilbake fra kongefamilien.

Det er imidlertid mulighet for at den vil ta for seg dødsfallene til Dronningmoren og prinsesse Margaret, som begge har vært framtredende figurer i serien. De to døde med bare sju ukers mellomrom i 2002.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer