Slik blir Snøhettas Ground Zero-museum

Offentliggjort tirsdag.

NEW YORK: (Dagbladet.no):  Det norske arkitektfirmaet Snøhetta presenterte i dag den endelige modellen av Ground Zero-museet.

Det skjedde på en pressekonferanse med over 200 journalister i World Trade Center, ved siden av stedet der tvillingtårnene befant seg før terroraksjonen 11. september 2001.

Snøhetta har jobbet med det prestisjetunge ppdraget siden 2004, og museet skal stå klart i 2012.

Originale stolper

- Vi er nervøse, men glade. Glade for at vi har fått anledning til å vise fram det nye designet vårt, og glade for at det går framover. Og så er vi spente på reaksjonene. Så langt har vi bare fått positiv respons, sier sjefsarkitekt i Snøhetta, Craig Dykers.

Over fem millioner besøkende er ventet å besøke museet årlig, og det er designet for å kunne ta imot 1500 mennesker i timen, sier museumsdirektør Joseph C. Daniels ifølge avisa New York Times.

Sentralt plassert i museet blir to stolper som er bevart fra opprinnelige tvillingtårnene. Stolpene er i stål og over 27 meter høye.

De skal stå i atriet til museumspavilljongen, synlige utenfra gjennom glassvegger, og vil bli opplyst i mørket. Sammen symboliserer de tvillingtårnene.

Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Skal formidle håp

- Gjenoppføringen av stoplene på stedet vil formidle styrke, motstandsdyktighet, overlevelse og håp, sa Snøhetta i en uttalelse i dag.

Stolpene er foreløpig lagret i en hangar på Kennedy International Airport.

Paviljongen blir på tre etasjer, eller mellom 17 og 22 meter høy. Resten av museet strekker seg over tjue meter under bakkenivå, der besøkende blant annet kan se deler av World Trade Centers originale grunnmur.

Mens paviljongen skal koste 80 milloner dollar, kommer hele museet til å få en prislapp på én milliard dollar, ifølge beregninger som avisa New York Daily News har utført.

UNDER OG OVER JORDA: Snøhettas tegninger viser hvordan museet strekker seg både over og under jorda på Ground Zero i New York. I sentrum av museet, som et slags møtepunkt, skal to stolper fra de originale tvillingtårnene stå. Se flere bilder nederst i artikkelen. Tegning: SNØHETTA
UNDER OG OVER JORDA: Snøhettas tegninger viser hvordan museet strekker seg både over og under jorda på Ground Zero i New York. I sentrum av museet, som et slags møtepunkt, skal to stolper fra de originale tvillingtårnene stå. Se flere bilder nederst i artikkelen. Tegning: SNØHETTA Vis mer
SLIK BLIR DET: Sjefsarkitekt i Snøhetta, Craig Dykers, viser fram modellen av Ground Zero-museet til fotografene etter dagens pressekonferanse.
STOPLER: De to stolpene vil kunne sees både innenfra og utenfra museet, og vil minne de besøkende om tvillingtårnene som tidligere stod på plassen.
MINNEPARKEN: Museet skal bygges mellom de to vannbassengene, som ligger der de opprinnelige tvillingtårnene stod. Mens museet skal stå ferdig i 2012, skal parken etter planen åpne i 2011.