KASTER MASKA: Når Stephen Colbert setter i gang som vert for «The Late Show» på tirsdag har han ikke lenger den liksom-høyrevridde rollefiguren med samme navn å lene seg på. Foto: Charles Sykes / AP / Scanpix
KASTER MASKA: Når Stephen Colbert setter i gang som vert for «The Late Show» på tirsdag har han ikke lenger den liksom-høyrevridde rollefiguren med samme navn å lene seg på. Foto: Charles Sykes / AP / ScanpixVis mer

Slik blir Stephen Colberts nye talkshow

Dropper rollefiguren.

- Da det begynte å dra seg mot slutten av showet krevde det disiplin å fortsatt være den rollefiguren, sier Stephen Colbert.

Etter nesten ett års fravær fra skjermen er komikeren tilbake, og i full sving med å fortelle Time Magazine om hva det krevde å alltid si det motsatte av sine egne meninger og aldri være seg selv i løpet av de 1447 episodene det høyst elskede satireprogrammet «The Colbert Report» varte.

- Det handlet ikke bare om å opprettholde synsvinkelen hans og huske meningene hans, men å ikke slippe folk inn og la dem se bak teppet.

Rollen han snakker om er en liksom-republikaner han deler navn og lite annet med.

En parodisk høyrevridd tufs og konstant leverandør av viralvennlig politisk humor som spredte seg over nettet kjappere enn rettighetshaverne klarte å fjerne dem fra YouTube.

I løpet av de ni årene Colbert holdt på før han ifjor kastet inn håndkleet fikk han vel så mange fans utenfor USA som i hjemlandet.

Og nå er han arvtager til David Letterman, den nye innehaveren av sjefstolen til talkshowbautaen «The Late Show».

Kniv på innerlomma
Denne gangen skal vi bak teppet. Colbert skal få lov til å være seg selv, og mange lurer naturlig nok på hvordan det vil arte seg.

Om han er morsom også bak maska. Og om han fortsatt vil få lov til å bite fra seg.

Som «This American Life»-redaktør Joel Lovell formulerer det i sitt særdeles lesbare GQ-portrett av komikeren:

«Når du skal snakke til store deler av Amerika hver kveld, kan du fortsatt gå med kniv på innerlomma?»

Den siste tiden har Colbert invitert publikum til prøvekjøringer av det nye talkshowformatet sitt, og foruten rapporter om et jazzband i New Orleans-stil og garasjeaktige kulisser inneholdt et av prøveshowene ifølge CNNMoney også en løgndetektortest døpt «Hvem er den virkelige Stephen Colbert?»

Samtidig tøyset han med videoklipp av Hillary Clintons forsøk på å svare for seg i den nylige epostskandalen.

- Det føltes definitivt som en gammel Colbert-greie, sa publikummer Scott Interante til nettstedet.
- Gjør alt du kan   Der Letterman fortrinnsvis intervjuet skuespillere, musikere og komikere tyder mye på at Colbert vil opprettholde den politiske slagsiden fra «The Colbert Report» også i «The Late Show».

Ifølge The A.V. Club skal både presidentkandidatene Jeb Bush og Bernie Sanders, samt FNs generalsekretær Ban Ki-Moon gjeste talkshowet de neste to ukene, selv om folk som George Clooney og Amy Schumer rett nok også dukker opp.

Også når Lovell i GQ-intervjuet får et innblikk i de ekstremt detaljerte notatene Colbert går gjennom for én enkelt tullevideo blir det tydelig utifra stikkordene at Colbert ivaretar mye av den gamle tonen sin:

«La oss se på nyhetsklippene fra starten. Ok, la oss gjøre disse fem i rekkefølge. Nei, fortsatt for langt. Det må bli: United, Kina, cyber-kollaps, Wall Street, puddel.»

Heller enn idéfattigdom synes de trofaste elementene å være et resultat av nedarvet talkshowvert-visdom, som Colbert oppsummerer slik i Time-intervjuet:

- Du må være villig til å benytte deg av alt du kjenner og kan. Det sa Carson til Jay, som sa det til Conan, som sa det til meg.

PREMIEREKLAR: Turistbussene i New York har for lengst begynt å vise reklame for «The Late Show with Stephen Colbert». Foto: Doug Meszler / Splash News / Scanpix
PREMIEREKLAR: Turistbussene i New York har for lengst begynt å vise reklame for «The Late Show with Stephen Colbert». Foto: Doug Meszler / Splash News / Scanpix Vis mer