KLAR MED NY ROLLE: Aksel Hennie får hovedrollen i NRKs nye dramaserie «Nobel. Fred for enhver pris». Her med regissør Per-Olav Sørensen under presselanseringa mandag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR MED NY ROLLE: Aksel Hennie får hovedrollen i NRKs nye dramaserie «Nobel. Fred for enhver pris». Her med regissør Per-Olav Sørensen under presselanseringa mandag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Slik blir Tungtvann-skaperens nye serie

Aksel Hennie klar for hovedrolle i NRKs nye krigsdrama.

(Dagbladet): Under en presselansering i Oslo mandag kunne stjerneregissør Per-Olav Sørensen endelig presentere skuespillerne i den kommende dramaserien «Nobel. Fred for enhver pris».

Serien handler om løytnanten Erling Riiser som endelig kommer hjem til familien etter et spesialoppdrag i Afghanistan.

Riiser ser fram til å legge krigen bak seg, men oppdraget er ikke over. Løytnanten blir dermed en brikke i et stort politisk spill uten å vite hvem som står bak. Både Norge og familien hans er i fare.

I dag ble det klart at skuespilleren Aksel Hennie har kapret rollen som Erling Riiser.

Lang rolleliste Den svenske skuespillerinna Tuva Novotny skal spille løytnantens kone, Johanne Riiser.

Også Anders Danielsen Lie, Danica Curcic, Atheer Adel, Ayesha Wolasmal, og Christian Rubeck blir å se i NRKs nye samtidsdrama. Sistnevnte i rollen som Norges utenriksminister.

I tillegg har blant andre Eirik Evjen og Odd Magnus Williamson mindre roller i krigsdramaet, som skal vises over åtte episoder. 

Regissør Per-Olav Sørensen har tidligere hatt stor suksess med blant annet «Kampen om Tungtvannet» og «Halvbroren».

I januar ble det også kjent at Norsk Filminstitutt har tildelt Sørensen 12 millioner kroner til prosjektet. Totalbudsjettet er dermed 68 millioner kroner, noe som er rett i underkant av budsjettet til «Kampen om Tungtvannet», som var på 75 millioner kroner.

- Vi kommer til å bruke en del av pengene på innspillinga i Afghanistan. Eller, vi skal ikke filme der, for det har vi ikke forsikring til, meddeler Sørensen overfor Dagbladet.

- Vi skal filme i et Afghan-liknende land. Det er ikke avgjort hvor, men det virker som det blir Marocco.

Innspillinga, som ellers skal foregå i Norge og Tjekkia, starter 14. april.

Vil engasjere folket Sørensen håper serien vil skape debatt.

- Vi går inn i mange av de rommene hvor avgjørelser vedrørende norske soldater blir tatt, og ikke minst hva de gjør, eller praktiserer. Dette er ingen vanlig patrulje, dette er en skarp patrulje med skarpe oppdrag, sier han og fortsetter:

- Det holdt for norske politikere å si at vi bare bygde pikeskoler i Afghanistan i ti år. Det gjør vi ikke her.

- Vil dette likne på noe av det du har gjort tidligere?

- Nei, det vil det ikke. Dette blir enda nærmere dokumentarstilen enn jeg var med «Kampen om tungtvannet» og «Halvbroren». Jeg ser fram til å begynne, sier han.

INNTAR TV-RUTA: De innspillingsklare skuespillerne samlet seg ved Akershus festning i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INNTAR TV-RUTA: De innspillingsklare skuespillerne samlet seg ved Akershus festning i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer