Slik blir tv-påsken

Du kan legge opp til en solid innepåske foran tv-skjermen.

(NTB): Og det er noe for enhver smak for dem som vil tilbringe kveldene innendørs, enten det er på påskehytta eller hjemme i stuen. Her bringer vi et lite utvalg.
Drapspåske
Akkurat som vi «skal» lese påskekrim, så kan du se ekstra påskekrim på fjernsyn i dagene fremover — i tillegg til alle de andre, hverdagslige krimdramaene som ruller og går. Det startet allerede mandag og tirsdag 25. og 26. mars på NRK1 med «På innsiden», med to dobbeltepisoder hver dag — mer en thriller om en ansatt i en tellesentral som står overfor marerittet når det skjer et væpnet ran. Når den uhyggen er over, er det onsdag 27. mars duket for mer psykologithriller i «Blodig urett», der en tidligere forsvarsadvokat roter seg bort i en farlig lek med flere mordsaker. Andre episode går dagen etter. Deretter overtar TV 2 krimstafettpinnen med «The Town» torsdag 28. mars og hver kveld til og med 30. mars, der hovedpersonen vender tilbake til den lille hjembyen ti år etter når begge foreldrene er funnet døde. NRK1 har imidlertid mer på lager, og byr på tre runder med «Lewis» fra lagfredag 29. mars og til og med 1. påskedag 31. mars. Så runder man av med påskens siste krim — «Mordene i Fjällbacka» — på samme kanal 2. påskedag, mandag 1. april. Der er krimforfatteren Erica fremdeles gift med sin politiektemann som hjelper henne med å løse gamle mordgåter — mens virkelighetens forfatter, Camilla Läckberg, nylig ble separert fra sin politiektemann.

Krigspåske I motsetning til TV-krimmen er det et mysterium fra virkeligheten som forsøkes rekonstruert i dokumentaren «Mysteriet Holst», som vises på NRK1 2. påskedag, 1. april. Motstandsmannen Kai Holst reiste 27. juni 1945 for å «ordne opp i noe» i Stockholm, skutt i hodet med sitt eget våpen. Politiet konkluderer med selvmord, og familie og venner som prøver å undersøke mer trues — mens saksdokumentenes hemmeligstemples. 68 år senere prøver filmteamet å finne ut hva som egentlig skjedde. Nevøen, Ole Paus, er blant dem som er med i dokumentaren og som er overbevist om at onkelen ble myrdet.

Westernpåske En ordentlig godbit for westernglade fjernsynsseere, blir når TV 2 drar i gang den prisbelønte dramaserien «Hatfields & McCoys», som handler om to familier som havner ut i en evig runddans med blodhevn i borgerkrigstidens USA. Tre deler, som går fra skjærtorsdag 28. mars til og med påskeaften lørdag — og med blant andre Kevin Costner på rollelisten.

Musikkpåske Musikkpåsken er også sikret, for dem som vil både se og lytte til musikken. Evigunge Nora Brockstedt (90), som nylig ble museumsuttatt til Rockheim, vies torsdag 28. mars plass i NRK1s artistportrett «Nora for enhver». Langfredag sender NRK1 en påskekonsert med Kringkastingsorkesteret og vokalgjester som sopranen Marianne Beate Kielland og den iranske sangeren Mahsa Vahdat fra Ris Kirke i Oslo, mens «Hovedscenen» på NRK2 er viet Verdis «Requiem» 1. påskedag. Samme kveld byr NRK1 langfredag, 29. mars, på et opptak av Hellbillies' jubileumskonsert i Oslo Spektrum, som samlet tusenvis av fans av bygderockerne fra Hallingdal. Helt på tampen av påsken, 3. april, byr NRKs «Studio 1» på et møte med Kari Bremnes, Spellemann-nominert for fjorårsskiven «Og så kom resten av livet».

Kristenpåske Selv om Jesus for lengst er utnevnt til påskens TV-taper, blir det likevel noe å bite i for religionshungrige. Som kan ty til NRK2, der man på selveste palmesøndag startet opp med den nye britiske serien «Bibelen» («The Bible — A History»). Hver dag i påsken deler høyst ulike personligheter — fra Gerry Adams i Sinn Féin til romanforfatteren Howard Jacobson — sine tolkninger av temaer fra Bibelen. Det blir påskegudstjenester på NRK1, som direkteoverføres fra Elverhøy kirke i Tromsø på langfredag og 1. påskedag, søndag.

Matpåske
Andreas Viestads matprogram «En bit av Norge» er tilbake med ti nye episoder som startet mandag, og ruller utover i påsken. Her ser han på alt fra matpakker til vikingdesserter, og kanalen er TV 2.

Barnepåske Men de minste får også sitt. Og nytt her er blant annet at Disney-kanalen introduserer en helt ny, liten prinsesse — muligens inspirerer av det norske kongehusets «steprins», Marius. Men i motsetning til kronprinsessens sønn, som ikke fikk noen tittel, blir seriens Sofia prinsesse når moren hennes gifter seg med kongen. Introduksjonsfilmen til den nye serien vises langfredag 29. mars på Disney Junior og Disney Channel. «Påskemorgen» er tittelen på NRK Supers morgentilbud, som skal slukke sorgen for morgentrøtte foreldre som kan plassere de minste foran skjermen med tegnefilmer, konkurranser, stunts, gjester, MGPJr-deltagere og påskekrim.

Skravle- og nøttepåske
For dem som synes daglige, direktesendte talkshows med gjester er tingen, kan man både starte og runde av dagen med dem. TV 2 satser på «God Morgen Norge» mandag til og med onsdag i påskeuken, med direkterapporter fra hele landet, nyheter og fyldige værmeldinger i tillegg til at det daglig rapporteres direkte fra fjellet i Hemsedal. NRK1 satser på «Påskekveld» fra Geilo, med ymse gjester og musikalsk underholdning. Programleder er Øyvor Bakke, som får besøk av navn som Odd Nordstoga, Hanne Sørvaag og Cecilie Skog. Det skjer hver kveld etter at nyheter og påskenøtter er unnagjort. For naturligvis blir det «Påskenøtter» i år også, med åtte nøtteomganger fra og med mandag 25. mars levert av nøttegeneralene Øystein Bache og Rune Gokstad. (©NTB)

NRK viser den Britiske krimserien «På innsiden».
«Mordene i Fjällbacka» går på NRK 2. påskedag.
I «Bibelen» på NRK 2 jakter Gerry Adams på den virkelige, historiske Jesus.
TV 2 viser «Hatfields & McCoys», med blant annet Kevin Costner på rollelista.
Øyvor Bakke tar deg gjennom «Påskekveld» på NRK 1.
Andreas Viestad på «En bit av Norge» på TV 2.
«The Town» starter på TV 2 på torsdag.
BIBELEN: Gerry Adams, tidligere Sinn Fein leder, leter etter den virkelige Jesus. Foto: NTB / Scanpix
BIBELEN: Gerry Adams, tidligere Sinn Fein leder, leter etter den virkelige Jesus. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
KRIM: Første episode av På innsiden ble vist i går, men kan fortsatt sees på NRKs nett-tv. Foto: NTB / Scanpix
KRIM: Første episode av På innsiden ble vist i går, men kan fortsatt sees på NRKs nett-tv. Foto: NTB / Scanpix Vis mer