Slik blir tv-våren

Kampen om millionene på tv-skjermen er allerede i gang, i regi av Hallvard Flatland og Arve Juritzen. Resten av vinteren og våren er preget av kjente fjes i nye konsepter, mens de kommersielle kanalene satser på reality-tv.

Etter en oppladning med flere programmer på rappen fra mandag, vil Arve Juritzens «Vil du bli millionær?» lande på fredagskveldene. Flatland gir deg som seer «Ditt livs sjanse» på torsdager etter helgas start.

Konkurranse-tv

Konkurransene fortsetter fram mot våren. På NRK 1 er Ivar Dyrhaug klar med nye runder av musikkspørreleken «Beat for Beat», som er tilbake på skjermen allerede neste fredag.

TV3 satser på en gammel traver med Nils Ole Oftebro i programlederrollen, nemlig «Fangene på fortet», som har sesongpremiere 23. januar. Oftebro har med seg Susanne Steffens som medprogramleder, og totalt 55 norske kjendiser, deriblant Espen Eckbo, skal besøke franske Fort Boyard.

På TV 2 er «Mestermøtet» tilbake, med sportens Frithjof Wilborn som ny programleder. Fra 16. januar og sju søndager framover skal norske idrettskjendiser konkurrere mot hverandre.

Claus Wiese er tilbake på skjermen etter flere måneders fravær, denne gangen med eget spørreprogram. «Bumerang» har premiere på NRK 1 i mars. Ved hjelp av arkivklipp og musikk skal deltakerne komme fram til riktig årstall.

«Klassefesten» har Dan Børge Akerø kalt sitt comeback på NRK. Fra studio konkurrerer to kjendiser (med hver sin klassekamerat som medhjelper) om å vinne en klassefest. Konseptet er nytt, og har premiere 12. februar.

«Robinson»-bølgen

«Robinsonekspedisjonen» på TV3 og «71° nord» på TVNorge skapte en ny trend i norsk fjernsyn. Begge er tilbake neste år, men ikke før til høsten.

Før den tid dukker flere nye konsepter opp på TVNorge. Først ut er «Muldvarpen», der skuespiller Lars Arentz Hansen holder styr på 12 deltakere, derav en sabotør. I ti programmer fra 31. januar konkurrerer deltakerne seg rundt i Frankrike, og målet er å avsløre muldvarpen.

I mars debuterer Tina B. Christensen, kjent som deltaker i «71° nord», som programleder i «Villa Medusa» på TVNorge. Tv-kameraene følger åtte mennesker som er plassert sammen i et hus på Kanariøyene i fem uker - uten penger.

Humor

På humorfronten dominerer de gamle kjente. Trond Kirkvaag får for første gang sitt eget program, «Showtalk», som har premiere på lørdag på NRK 1.

Gjengen fra «Egentlig» er tilbake på samme kanal, og Anne-Kat. Hærland har kvittet seg med sine makkere for å lage «Bla, bla, bla» - med et skjevt blikk på ukebladene.

Harald Eia har overlatt programlederansvaret til Robert Stoltenberg i humorshowet «Copacabana», og jobber selv i kulissene. Hans gamle makker Bård Tufte Johansen kommer med flere underfundige fiskeprogrammer.

På TVNorge er «Mandagsklubben» tilbake i full mundur, denne gangen med Espen Thoresen, Solveig Kloppen, Atle Antonsen og Johan Golden i panelet.

Serier

«Hotel Cæsar» er tilbake etter brannen 24. januar, mens NRK sender den første av fire episoder av «Sejer - se deg ikke tilbake», tv-versjonen av Karin Fossums kriminalroman, førstkommende mandag.

NRKs største satsing i år er såpeserien «Soria Moria», som starter først til høsten.

... og sånn

I februar er Silje Stang endelig tilbake på skjermen etter suksessen med «Mandagsklubben». Kanalen er fortsatt TVNorge, makkeren heter Sigurd Sollien og programmet heter rett og slett «Silje og Sigurd - et slags reiseprogram».

«Metropol Live» fortsetter på storbykanalen Metropol, som samtidig planlegger en ny egenproduksjon med arbeidstittelen «Frekke fredag».

NRK 2 sender film mandag, tirsdag, onsdag, fredag og søndag klokka 21.00, og Terje Svabø er allerede i gang med sitt nye debattprogram på NRK 1.

«U» er tilbake etter en lengre pause, og har sesongpremiere på NRK 1 i midten av mars, med blant andre popsanger Aggie Frost foran kamera.