Slik bløffet TV2 med sine rystende sykehjemstall

Dette er ikke journalistikk. Det er politikk.

PRESENTERT I DEBATTEN: Programleder Oddvar Stenstrøm dro fram undersøkelsen i onsdagens partilederdebatt. Undersøkelsen har også vært bakgrunn for flere reportasjer i TV 2 Nyhetene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PRESENTERT I DEBATTEN: Programleder Oddvar Stenstrøm dro fram undersøkelsen i onsdagens partilederdebatt. Undersøkelsen har også vært bakgrunn for flere reportasjer i TV 2 Nyhetene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Her kommer resultatene fra TV2s store undersøkelse av norske sykehjem: Det står riktig bra til!

• 99 prosent av lederne og 93 prosent av de andre ansatte opplever at arbeidsdagen på sykehjemmet ofte eller alltid er meningsfull.

• 98 prosent av lederne, fire av fem av pleierne og mer enn ni av ti av andre målte grupper mener at de eldre på deres pleiehjem får en verdig behandling.

Hele 96 prosent av styrerne kan fortelle at det er sjeldnere enn en gang i måneden at eldre blir liggende i sengen hele dagen fordi pleieren må prioritere andre arbeidsoppgaver. Nesten fire av fem av de andre ansatte bekrefter dette.

Og et flertall av de som vet hvor skoen trykker mener sykehjemmene allerede får tildelt nok penger: Over seksti prosent av styrerne bekrefter at sykehjemmene får tildelt nok midler til at sykehjemmet kan ha en forsvarlig bemanning.

Hvis noen etter dette skulle være i tvil om hvor bra det er på sykehjemmene rundt omkring: 97 prosent av styrerne og 79,4 prosent av andre ansatte ville helt sikkert eller sannsynligvis ønsket at deres egne foreldre fikk plass på akkurat deres pleiehjem.

Dette er tall fra akkurat samme undersøkelse TV2 har brukt til å dundre løs på regjeringen i debatter og nyhetssendinger de siste dagene. De er like sanne som de tallene TV2 har brukt til å hamre inn sitt budskap: «To av tre sykehjemsansatte opplever at de eldre på sykehjem i Norge får uforsvarlig og uverdig behandling på grunn av for lite ressurser.»

Dette beviser ikke at alt er bra ved norske sykehjem. Slett ikke. Der er det mye å gripe fatt i.  Men det beviser er nok en gang at det finnes løgn, forbannet løgn og statistikk. Tall ser alltid like presise ut, men det er utvalget av tall og ordene rundt, sammenhengen de presenteres i, som gir dem mening. Det er grunnen til at politikere alltid kan dunke hverandre i hodet med statistikk. Det er også grunnen til at TV2 kan dunke regjeringen i hodet med tall de selv velger ut slik det måtte passe dem.

Nøkternt kan det virke som et flertall av sykehjemsansatte opplever at tilstanden er bra, men selvsagt kan bli bedre, på sitt eget sykehjem. Ansatte mener nok at bedre bemanning hadde vært bedre, og at det burde være flere hender og mer tid. De forsvarer samtidig naturlig nok sin egen arbeidsplass. Men de har hørt hvor fælt det er andre steder. Hvem vet: Kanskje de har sett det på TV2-nyhetene.

Så finnes et annet, svært alvorlig tall: Et stort mindretall, 20 prosent, opplever å jobbe på sykehjem der de eldre ikke får en verdig behandling. Det er  alt for mange.

TV2 kunne vært nøkterne, og fortalt at hele en av fem ansatte mener at de eldre på sykehjemmet de selv jobber ikke får en verdig behandling. Det har de dekning for, det er et rystende høyt tall. Hvis nesten tjue prosent ser behandling de mener ikke er verdig, inntreffer netopp de mareritt-opplevelsene pårørende har kunnet fortelle om i TV2s nyhetssendinger altfor, altfor ofte.

Men TV2 brukte i stedet utvalgte tall fra denne undersøkelsen til en kampanjejournalistikk vi sjelden ser på norsk TV. I debatter og nyhetssendinger har budskapet blitt hamret inn: to tredjedeler av de ansatte opplever at de eldre på sykehjem i Norge får uforsvarlig og uverdig behandling. Men hvor opplever de de det? Ikke på sin egen arbeidsplass.

Når man overspiller sin egen hånd i poker kalles det å bløffe. Men bløffen holder bare hvis ingen ser deg i kortene. Nå har vi fått en ny  kategori: Løgn, forbannet løgn og TV2-statistikk. I stedet for å presentere hele statistikken har de funnet plukket ut et par sjokktall de hamrer inn. Tør noen i TV2 si at de har presentert en nøktern og balansert versjon av sine egne tall og sin egen undersøkelse?

Sannheten er at TV2 her ikke har oppført seg som journalister. De har oppført seg som politikere.

• Les også: Kritikken hagler mot TV 2 etter valgkampundersøkelse 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.