LEAVING NEVERLAND: I dokumentaren forteller Wade Robson om hvordan Michael Jackson skal ha forgrepet seg på han fra han var sju til 14 år. Foto: NRK
LEAVING NEVERLAND: I dokumentaren forteller Wade Robson om hvordan Michael Jackson skal ha forgrepet seg på han fra han var sju til 14 år. Foto: NRKVis mer

«Leaving Neverland»

Slik bør du snakke med barna om dokumentaren

- Mange barn har nok fått det med seg gjennom sosiale medier, sier daglig leder i Barnevakten.

I den fire timer lange dokumentaren «Leaving Neverland» hevder James Safechuck og Wade Robson, som i dag er voksne, at Michael Jackson begikk overgrep mot dem da de var 7 og 10 år gamle.

Søndag morgen ble den lagt ut på NRKs nett-TV, og søndag kveld ble den vist på NRK 2.

I dokumentaren forteller Safechuck og Robson detaljert hva som angivelig skal ha skjedd på soverommet på Neverland, hjemmet til Michael Jackson.

Dokumentaren har fått mye oppmerksomhet over hele verden. Blant annet har den høstet sterk kritikk fra familien til den avdøde artisten. De mener nemlig de ikke fikk komme til orde i dokumentaren, og sendte inn et klagebrev til to av kanalene som skulle vise dokumentaren.

Daglig leder i Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik, sier til Dagbladet at de voksne bør være oppmerksomme nå som barn har enklere tilgang til mobil og sosiale medier.

- Det er mange barn fra 2. og 3. klasse som kan ha fått med seg denne saken gjennom media, uten at de tenker at dette er noe de trenger å snakke med voksne om. Det gjør at vi voksne må være oppmerksomme og klare til å hjelpe barna til å forstå og tolke det de har hørt og sett, sier han.

- Ved å vise at barna kan snakke om dette med oss, så skaper vi trygghet for at barna kan få hjelp om dette er noe de grubler på eller ikke helt forstår.

Snakk med barna

Vik anbefaler å prøve å nærme seg problemstillingen på en forsiktig måte i samtale med barnet, uten at man selv forteller om det som blir sagt i dokumentaren.

- Prøv å finne ut hva barnet har fått med seg, gjerne ved å stille åpne spørsmål. Finn gjerne ut om det er via medier og i hvilke kanaler, sier Vik.

Han mener at når du vet hva barnet har fått vite, så bør du prøve å hjelpe å se sammenhengen mellom hva barnet vet og den større virkeligheten.

BARNEVAKTEN: Daglig leder i Barnevakten Leif Gunnar Vestbøstad Vik. Foto: Barnevakten
BARNEVAKTEN: Daglig leder i Barnevakten Leif Gunnar Vestbøstad Vik. Foto: Barnevakten Vis mer

- Forklar gjerne hva det er å være en stor popstjerne, at alle mennesker også har et privatliv, også de som er populære. De tenker også gode og dårlige tanker, og tar gode og dårlige valg akkurat som du og jeg, sier han og fortsetter:

- Dersom det blir aktuelt å komme inn på ordene «Seksualitet», «misbruk» og «pedofili» så er det viktig å forklare det på en slik måte at det er tilpasset barnas alder og nivå, og at de ikke blir engstelige for at voksne de kjenner skal kunne gjøre slike ting mot dem.

Vik presiserer at man bør være oppmerksom på at barnet kan komme med egne historier som de ikke har fortalt andre før.

- Da må du lytte og hjelpe barnet til å kjenne seg trygg på at det som kommer fram blir tatt på alvor, sier han.

Lærere bør være oppmerksomme

Vik mener også lærere bør være særlig oppmerksomme på at det kan komme kommentarer fra barna dersom de bruker musikk av Michael Jackson i undervisningen.

- I klasserommet bør lærerne framheve at dette er påstander som ikke er rettskraftige, men at det er mange som snakker om dette nå. En popmusiker som er død kan ikke lenger forsvare seg og familien til Michael Jackson mener at beskyldningene ikke er sanne. Det er vanskelig å kunne vite når personen ikke lever, sier han.

Han foreslår at læreren kan bruke samarbeidet med foreldrene, hvis læreren tenker at noen av barna trenger mer samtaletid og oppfølging når det kommer hjem.

- Vi ser ofte at barn blir tidlig introdusert for komplekse problemstillinger, som før bare voksne snakket om. Det er et poeng at unge barn ikke trenger å få detaljer i slike saker, men at de kan forstå at voksne er til å stole på. Dersom voksne gjør unormale ting mot dem i form av kroppslig tilnærming, må de skynde seg å si ifra til en annen voksen.

Trakk anklager

Michael Jackson opplevde gjennom sitt liv flere anklager om overgrep. Stjerna døde i 2009. Siden den gang er flere dokumentarer og bøker om anklagene publisert.

I 2003 risikerte stjerna blant annet 24 års fengsel for seksuelle overgrep mot en mindreårig gutt. Da var det en 13 år gammel kreftsyk gutt det var snakk om. Han trakk imidlertid anklagene tilbake, og benektet det hele.

Under en rettssak i 2005 nektet både Robson og Safechuck for å ha blitt utsatt for overgrep. I 2013 gikk Robson til søksmål mot Jackson-familien, og året etter fulgte Safechuck. Begge sakene ble først henlagt, men ifølge Time ligger Robson og Safechucks ankesaker fortsatt inne til behandling.