Slik bortforklarer indielegenden seksualiserte poptekster overfor døtrene sine på ti og åtte år

Katy Perry skaper ekstraarbeid i bilen for Stephen Malkmus (48).

NORGESAKTUELL: Tidligere Pavement-frontfigur Stephen Malkmus og hans nåværende band The Jicks spiller på Parkteatret i Oslo lørdag og Hulen i Bergen på søndag.
NORGESAKTUELL: Tidligere Pavement-frontfigur Stephen Malkmus og hans nåværende band The Jicks spiller på Parkteatret i Oslo lørdag og Hulen i Bergen på søndag.Vis mer

(Dagbladet): Stephen Malkmus' Pavement gikk for å være et av 90-tallets viktigste indierockband, med et lemfeldig forhold til å treffe tonene på riktig plass og vittige tekstlinjer som «you've been chosen as an extra in the movie adaptation of the sequel to your life».

Selv om låter som «Cut Your Hair» og «Gold Soundz» har blitt tildelt plasser i indiemusikkens kanon, har ikke arbeidet med dem satt varige spor i Malkmus selv.

- Det er få låter jeg i etterkant husker hvordan oppstod. Men jeg erindrer at jeg begynte å nynne på det som ble melodien til «In the Mouth a Desert» etter at jeg hadde tatt meskalin (stoff som gir en sterk, LSD-lignende rus, journ. anm.) i New York på Earth Day i '91. Skjorta mi var opprevet og i filler, og jeg brukte flere timer på å gå hjem, forteller Stephen Malkmus til Dagbladet.

Oppløste Pavement - Er dette vanlig prosedyre når du lager låter?

- Neida, neida. Jeg var egentlig ikke så veldig wasted den gangen. Jeg var på en trip, men mest av alt hadde jeg massevis av energi, bedyrer han.

Pavement ble oppløst i 1999 (de gjorde en enkeltstående gjenforeningsturné i 2010). Under en av de siste konsertene, i London, monterte Malkmus et par håndjern på mikrofonstativet og sa at de symboliserte hvordan det var å være i et band.

Året etterpå startet han Stephen Malkmus and the Jicks, som nå har eksistert lenger enn Pavement.

- Kunne du i 2000 forestille deg at The Jicks skulle få en lengre levetid enn Pavement? Tenkte du dette er bandet jeg vil være i resten av karrieren?

- Jeg føler i alle fall en slags lojalitet til de jeg startet The Jicks sammen med. Noen ganger har jo lyst til å jobbe med andre, og de andre ville forstått og godtatt det, men livene deres dreier seg rundt dette bandet. Når de dør kommer The Jicks til å være det de blir husket for, og jeg har lyst til å respektere det ved å ikke ødelegge noe. Så jeg er ganske monogam på det området, sier Malkmus.

Liker turné I morgen spiller bandet på Parkteatret i Oslo, før turen går til Bergen dagen etter.

- Jeg liker å være på turné. Man har først ikke lyst å dra, men så skjønner en hvorfor man har savnet det. Jeg savner familien min og sånn, men det er fint å bryte ned litt rutiner. På turné kan jeg bare tenkte på meg selv. Det er et lite frislipp. Og nå når jeg har blitt eldre, og fått litt mer selvtillit, har jeg faktisk begynt å bli litt utadvent på scenen. Hvem skulle trodd!

I sine yngre dager så nemlig Malkmus ut som den mest uinspirerte og likegyldige fyren i to sko når han framførte låtene sine. Det var på den tida han også hisset på seg Billy Corgan i Smashing Pumpkins etter å ha disset bandet i låta «Range Life», noe Corgan ennå er sur for.

- Hvis du skulle skrevet «Range Life» i dag, og måtte bytte Smashing Pumpkins og Stone Temple Pilots med to andre band, hvem ville du valgt?

- Slowdive og Lily Allen, kanskje. Vi har spilt noen konserter med Lily Allen i det siste, og hun er en eligible bachelorette. Men når det gjelder Slowdive, så heiet jeg mer på My Bloody Valentine. Jeg gikk helt til toppen av rangstigen da jeg skulle velge meg shoegazeband, sier den tidligere Pavement-vokalisten.

Teksttolker - Bandene du nevner her har jo nylig spilt gjenforeningskonserter, inkludert ditt eget Pavement. Hvilke gjenforeninger venter du på nå?

- Det er vel nesten bare The Smiths og ABBA som ikke har spilt sammen igjen nå. Jeg har aldri vært noen stor fan av The Smiths, og jeg vil ikke at døtrene mine på ti og åtte år skal bli for inspirerte dersom ABBA spiller «When I Kissed the Teacher». Jeg har allerede nok å stri med når de hører på Katy Perry i bilen og synger «let me see your peacock, cock, cock». Jeg har måttet gi dem mange alternative tekstanalyser av den låta der, blant annet en som involverer en ordentlig påfugl med veldig mye klær på.

- Men når det gjelder hvilken gjenforenigskonsert jeg venter på, så må jeg gå for Sonic Youth, sier Malkmus.

Det er foreløpig ikke klart hva som skjer videre med støyrockpionerene Sonic Youth etter at medlemmene Kim Gordon og Thurston Moore skilte seg på privaten i 2011. Pavement og Sonic Youth har vært nært knyttet sammen du siste 20 årene, og første gang Pavement besøkte Norge var det som oppvarming for nettopp Sonic Youth.

- Du som kjenner dem godt - hvordan er forholdet mellom Kim og Thurston nå?

- Det er nok ikke veldig hjertelig. Men slikt tar tid. Man får bare ta tiden til hjelp.