Slik bruker du byen

Arkitekt Peter Butenschøn viser deg hvordan.

BYENS UFORUTSIGBARHET: At Oslos innbyggere tok i bruk operataket som en slags offentlig park, med spaserturer, samtaler og hviling, var en uventet, men morsom konsekvens av Snøhettas nye praktbygg. Operaen er et av mange morsomme 
 eksempler på byens bruk i Peter Butenschøns nye, bredt anlagte bokutgivelse «Byen».
Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
BYENS UFORUTSIGBARHET: At Oslos innbyggere tok i bruk operataket som en slags offentlig park, med spaserturer, samtaler og hviling, var en uventet, men morsom konsekvens av Snøhettas nye praktbygg. Operaen er et av mange morsomme eksempler på byens bruk i Peter Butenschøns nye, bredt anlagte bokutgivelse «Byen». Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Da Gartnerløkka, en liten park på Tøyen i Oslo, for noen år siden ble fornyet, inngikk planleggerne en høyst uvanlig avtale.

De allierte seg med noen av strøkets eldre damer, som lovet å sette seg på parkens benker de første dagene etter gjenåpning og dermed signalisere til omverdenen at det var de som hørte hjemme her - de som hadde okkupert stedet, så å si. Faren for at for eksempel narkomane ellers ville gjøre parken til sin, var betydelig.

«Etter noen dager var eierskapet etablert, og det forble en liten park for pensjonister i strøket», oppsummerer Peter Butenschøn, som forteller den lille historien i sin praktfullt illustrerte bok «Byen».MEN OM anekdoten er tilsynelatende nokså hverdagslig, peker den mot flere av de store temaene Butenschøn berører i boka si: Bruken av og kontrollen over byrommet, byen som arena for maktutøvelse, byen som et rom fylt av sosiale skillelinjer og uløste konflikter, byens særegne samspill mellom det offentlige og det private.

«Byen», med sin dristige undertittel «En bruksanvisning», er blitt en innholdsrik utgivelse som er en kombinasjon av by- og byplanhistorie og refleksjoner over byrommet og dets bruk og misbruk, krydret med forfatterens mange og sterke meninger om alt han skriver om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer