KOMMENTARER

Slik bruker Israel Eurovision for alt det er verdt

For israelske myndigheter er Melodi Grand Prix ikke først og fremst en musikkonkurranse, men en mulighet til å forbedre landets internasjonale renommé.

KEIINO: Det norske bidraget til Eurovision, på en av pressekonferansene før finalen. Foto: Christian Roth Christensen / DAGBLADET
KEIINO: Det norske bidraget til Eurovision, på en av pressekonferansene før finalen. Foto: Christian Roth Christensen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

JERUSALEM (Dagbladet): Israelerne holder pusten før kveldens finale i Eurovision Song Contest. Går alt bra uten at det blir skutt ut raketter fra Gaza og uten demonstrasjoner fra scenen eller i gatene, håper myndighetene at de har klart å framstille Israel som noe helt annet enn et land i konflikt med sine palestinske naboer. Nå er det toleranse og kosmopolitikk som teller.

-Vi vil vise fram Israel til verden, når det gjelder god mat, skjønn natur, vakre steder og liberale holdninger til homofili, sier utenriksdepartements talsmann Emmanuel Nahshon, til Dagbladet.

I Tel Aviv går hundrevis av frivillige rundt som vandrende informasjonskontorer med t-skjorter der det står «spør meg», og det er gratis for tilreisende å kjøre buss.

Helt siden Netta Barzilai vant finalen i Eurovision Song Contest i Lisboa i fjor, har israelske myndigheter planlagt årets evenement som et viktig PR-framstøt. Slikt er viktig for et lite land, spesielt når man er okkupant og sliter med internasjonal kritikk. Mye har gått greit, men den palestinsk-ledede aksjonen mot Israel, BDS (ja til boikott, nei til investeringer og ja til sanksjoner), har stukket kjepper i hjulene for både arrangører og politikere. Ved siden av blant annet dyre billetter og dyr overnatting, er BDS-kampanjen en av årsakene til at hotellene bare kan melde om drøyt fem tusen ekstra besøkende denne uka. Til sammenlikning var det 90 000 tilreisende under finalen i Lisboa i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer