DEBATT

Debatt: Nettvett og oppholdsrett

Slik bruker UDI Facebook for å kaste utlendinger ut av landet

Det er svært kritikkverdig at UDI opererer med en retningslinje som åpner for at Facebook kan stå som eneste bevis i saken, og alene danne grunnlag for tilbakekallelse av oppholdstillatelse.

OPPHOLDSTILLATELSE?: UDI gransker ikke bare informasjon som søker selv har lagt ut på sin Facebook-profil, men bruker også opplysninger funnet på profiler til venner av vedkommende for å argumentere i disfavør av utlendingen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
OPPHOLDSTILLATELSE?: UDI gransker ikke bare informasjon som søker selv har lagt ut på sin Facebook-profil, men bruker også opplysninger funnet på profiler til venner av vedkommende for å argumentere i disfavør av utlendingen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Utlendingsdirektoratet sin bruk av Facebook er utstrakt, og opplysninger fra denne kilden anses som svært verdifulle i saker som gjelder tilbakekallelse av oppholdstillatelser.

I en fersk forskningsrapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) avdekkes det at opplysninger hentet fra Facebook blir brukt som eneste grunnlag for å tilbakekalle oppholdstillatelser i enkelte saker. Dette er uholdbart.

En «like» kan si mer enn tusen ord. UDI gransker ikke bare informasjon som vedkommende selv har lagt ut på sin Facebook-profil, men bruker også opplysninger funnet på profiler til venner av vedkommende for å argumentere i disfavør av utlendingen. Aftenposten opplyser i tillegg om at UDI oppretter falske profiler for å innhente ytterligere informasjon.

Denne normaliseringen av bruken av Facebook som bevismiddel er betenkelig. Én ting er UDI sin bruk av offentlig informasjon som vedkommende selv har lagt ut på sin Facebook-profil. Et bilde, en «like» eller et medlemskap i en gruppe kan i seg selv bli miskonstruert og tatt ut av kontekst, og har derfor begrenset bevisverdi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer